OSTALA U NEVJERICI

Ispovijest mlade pomorke koja se našla u vrtlogu laži: ‘Optužili su me da sam ja blokirala Sueski kanal!‘

U trenutku nasukavanja broda Ever Given ona je bila stotinama milja daleko na brodu Aida IV., no tračevi su se munjevito širili
Marwa el-Selehdar
 Facebook

Marwa Elselehdar, prva žena zapovjednica broda u Egiptu, suočila se ovih dana s lažnim vijestima da je baš ona bila odgovorna za nasukavanje broda Ever Given, koji je blokirao Sueski kanal i izazvao velike probleme u međunarodnoj trgovini.

Kako piše BBC, prošlog mjeseca i sama je čitala vijesti o golemom brodu koji je prepriječio put ostalima u Kanalu. No, počele su stizati vijesti kako je ona kriva za to.

- Bila sam šokirana - kazala je Marwa Elselehdar koja je u tom trenutku radila kao prva časnica na brodu Aida IV u Aleksandriji, stotinama milja dalje od Sueza.

Brod na kojem je služila u vlasništvu je egipatskih pomorskih sigurnosnih agencija, a misija mu je bila dostaviti potrepštine svjetioniku na Crvenom moru, dok se nekad koristi i za obuku kadeta Arapske akademije za znanost, tehnologiju i pomorski prijevoz.

Kako piše BBC, glasine su se počele širiti na temelju "screenshotova" lažnog naslova koji je navodno objavila medijska kuća Arab News, a gdje se tvrdilo da je ona uključena u incident. No, slika je očigledno montaža, jer je Arab News 22. ožujka uistinu objavio priču o njoj, ali ne kao o nekome tko je odgovoran za blokadu Sueza, već kao o prvoj egipatskoj zapovjednici broda. Ipak, lažna priča proširila se Facebookom i Twitterom. Štoviše, pojavili su se brojni lažni profili koji su je okrivljavali za incident s brodom Ever Given.

Kako je sama rekla ova 29-godišnjakinja, ni danas ne zna tko je i zašto počeo širiti takve dezinformacije.

- Čini mi se da sam nekome postala meta jer sam uspješna žena u ovom poslu, ili zato što sam Egipćanka, ali ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću - kazala je.

Žene čine svega dva posto ukupne populacije pomoraca u svijetu, prema Međunarodnoj pomorskoj organizaciji. Marwa je oduvijek voljela more te se u pomorstvo uključila inspirirana bratom koji je otišao na Akademiju (AASMT). Iako je AASMT akademija koja prima isključivo muškarce, nakon pravne bitke Marwi je dopuštenje za školovanje dao tadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Marwa je ispričala kako se već tada na svakom koraku suočavala sa seksizmom.

- Na brodu su uglavnom bili stariji muškarci različitih mentaliteta. Bilo je jako teško pronaći nekoga s kime možeš normalno razgovarati. Izazovno je proći tako nešto potpuno sama i sačuvati mentalno zdravlje. Ljudi u našem društvu generalno i dalje ne prihvaćaju pomisao da žene rade na brodu mjesecima, daleko od svojih obitelji. Ali kada radiš nešto što voliš nije ti važno da drugi to odobravaju - iskreno će.

Nakon diplome, Marwa je napredovala do čina prvog časnika, a na tom je mjestu imala priliku i zapovijedati brodom Aida IV, prvom koji je 2015. zaplovio netom proširenim Sueskim kanalom. U to vrijeme bila je najmlađa, ali i jedina žena koja je s tim činom zaplovila Kanalom. Godine 2017. odlikovao ju je predsjednik Abdel Fattah El-Sisi.

Kaže kako su je tračevi pogodili i počela se bojati za posao.

- Lažni članak pisan je na engleskom te se vrlo brzo proširio svijetom. Trudila sam se negirati sve optužbe jer su uistinu utjecale na koju reputaciju i sve ono što sam radila da bih došla do ove pozicije. Neki su komentari na članak bili izuzetno negativni. No, bilo je i onih koji su stali u moju obranu. Odlučila sam se fokusirati na njih i pretvoriti svoju ljutnju u zahvalnost onima koji su me podržavali - rekla je za BBC.

Kroz smijeh dodaje kako je, ako ništa, postala popularnija nego ikad ranije.

Idućeg mjeseca ide na završni ispit kako bi postigla čin kapetanice i nada se da će njezin trud biti uzor drugim ženama u ovom poslu.

- Žene, borite se za ono što volite raditi i nemojte dopustiti negativnostima koje dopiru da utječu na vas - poručila je ženama u pomorstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 19:27