PREKINULA ŠUTNJU

ISPOVIJEST MONICE LEWINSKY 'Bill me iskoristio, mislila sam da ću umrijeti od srama'

Bivša predsjednikova ljubavnica prekinula je dugogodišnju šutnju o aferi u Ovalnom uredu
 SIPA/Cropix

Monica Lewinsky (40), bivša ljubavnica bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, osvrnula se u ekskluzivnom članku za Vanity Fair na aferu zbog koje je pomišljala na samoubojstvo.

- Duboko žalim zbog onoga što se dogodilo između mene i predsjednika Clintona - započela je Monica sa svojom prvom ispovijesti nakon dugog niza godina šutnje.

- U nekim krugovima smatraju da mi je Clinton platio šutnju. Zašto bih se inače suzdržavala od toga da progovorim o svemu, misle oni. Uvjeravam vas da je to daleko od istine - piše bivša predsjednikova ljubavnica.

- Konačno sam odlučila dati mojoj prošlosti svrhu, a koliko će me to koštati, uskoro ću saznati - napisala je.

Zasad su objavljeni tek isječci članka, koji će u cijelost Vanity Fair objaviti za nekoliko dana, a u njemu je ona ostala pri tome da je njezina afera s Clintonom bila između dvije odrasle osobe koje su pristale na nju.

Ono što ju je najviše pogodilo je bilo javno poniženje koje je doživjela u skandalu koji je trajno utjecao na njen život.

- Naravno, moj me šef iskoristio, ali ću uvijek ostati pri tome da se radilo o vezi na koju smo oboje pristali. Zlostavljanje je krenulo kasnije, kada sam postala žrtveni jarac kako bih zaštitila njegovu poziciju. Clintonova administracija, ostali političari i mediji su me žigosali, a taj je žig ostao jer je bio prožet moći - smatra Lewinsky te tvrdi da je poslije skandala odbila ponude koje bi joj donijele preko 10 milijuna dolara.

- To mi se nije činilo kao ispravna stvar - smatrala je Lewinsky.

Poslije afere je živjela u Londonu, gdje je magistrirala socijalnu psihologiju na LSE-ju- Živjela je i u Los Angelesu, New Yorku i Portlandu. Tijekom tog vremena bila je na puno razgovora za posao, ali su je prema njezinim riječima poslodavci stalno odbijali zbog njezine prošlosti.

U nekim slučajevima bi joj ponudili posao, ali 'iz krivih razloga'. Naime, rekli su joj da bi posao koji bi obavljala uključivao prisustvovanje na raznim događajima gdje bi bili nazočni i mediji.

Jedan od događaja koji ju je posebno potresao zbio se 2010. godine kada je brucoš Tyler Clementi (18) tajno snimljen dok se poljubio s muškarcem zbog čega je počinio samoubojstvo.

Lewinsky piše kako je plakala kada je čula za taj slučaj, zbog čega je njezina majka bila posebno uznemirena.

- Proživljavala je 1998. godinu kada me nije ispuštala iz vida. Tada sam bila sklona samoubojstvu pa je tjednima bila uz moj krevet. Zbog straha i sramote koje sam proživljavala bojala se da se ne ubijem. Bojala se da ću doslovno umrijeti od srama - tvrdi Lewinsky, ali dodaje kako ipak nikada nije pokušala počiniti samoubojstvo unatoč tome što je nekoliko puta tijekom istrage pomišljala na njega.

Tragedija mladog studenta je promijenila značenje njezine patnje.

- Možda ću, ako podijelim svoju priču, pomoći drugima u trenucima njihovog najvećeg poniženja. Pitam se kako pronaći i dati svrhu svojoj prošlosti - piše Lewinsky te dodaje kako je u trenutku kada je procurila vijest o njezinoj aferi s Clintonom bila najposramljenija osoba na svijetu.

- Možda sam i prva osoba čije je globalno poniženje došlo zahvaljujući internetu - zaključuje Lewinsky kojoj je trenutni cilj pomoći žrtvama poniženja i zlostavljanja preko interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:03