YAGO RIEDIJK

ISPOVIJEST MUŽA MLADE DŽIHADISTICE 'I ja se želim vratiti u domovinu s njom i našim sinčićem. Znate, odrekao sam se ISIS-a...'

 Laura Lean / REUTERS

Nizozemski državljanin Yago Riedijk, suprug britanske tinejdžerice Shamime Begum koja je izgubila državljanstvo pošto se pridružila Islamskoj državi, želi se, zajedno s njom i njihovim sinčićem, vratiti u Nizozemsku, izvijestio je u nedjelju BBC.

Shamima Begum (19), koja se zajedno s dvije školske prijateljice pridružila IS-u u 15. godini, sada se želi vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojim novorođenim sinom. Državljanstvo joj je oduzeto prošli tjedan zbog sigurnosnih razloga.

Sudbina Begum koja je pronađena prošli mjesec u izbjegličkom kampu u Siriji, odraz je etičkih, zakonskih i sigurnosnih problema s kojima se suočavaju vlade kada moraju odlučiti o sudbini obitelji militanata koji su prisegnuli da će se boriti protiv Zapada.

U razgovoru za BBC Riedijk je priznao da se borio na strani Islamske države, no rekao je i da se sada želi vratiti kući sa ženom i novorođenim sinom.

Dvadesetsedmogodišnji Riedijk trenutačno se nalazi u kurdskome centru za zatočenike u sjeveroistočnoj Siriji, a ako se vrati u Nizozemsku prijeti mu kazna zatvora od šest godina jer se pridružio terorističkoj organizaciji. Rođen je i odrastao je u Nizozemskoj, a Islamskoj državi pridružio se 2014. godine.

U intervjuu za BBC je kazao da se odrekao i Islamske države te da je pokušao odande otići. Ispripovijedao je da je bio zatočen i mučen u zatvoru u Raki pošto su ga teroristi optužili da je špijun.

Njegova danas devetnaestogodišnja supruga pobjegla je zajedno s borcima Islamske države iz grada Baguza, posljednjeg utočišta ove terorističke skupine nakon što je kalifat srušen.

Riedijk, koji je rođen u Arnhemu u Nizozemskoj, predao se grupi sirijskih boraca, dok su njegova supruga i novorođeni sin Jarrah završili zajedno s još 39.000 ljudi u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije.

"Upoznali smo se u Raki. Ja nisam bio zainteresiran za brak, no ona jest pa sam pristao oženiti je. Bio je to njezin izbor, premda je bila vrlo mlada", rekao je Riedijk za BBC.

Premda je na popisu terorista, Riedijk nije izgubio nizozemsko državljanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2021 07:50