VELIKI MISTERIJ

ISPOVIJEST OBITELJI PILOTA 'U zadnje se vrijeme ponašao jako čudno, živio je u svom svijetu'

Supruga i kći kapetana nestalog Boeinga progovorile su o njegovom ponašanju prije kobnog leta

KUALA LUMPUR - Prvi put u tri tjedna od misterioznog nestanka Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade progovorile su supruga, kći i sinovi kapetana Zaharieja Ahmada Shaha (53).

Istražitelji u Maleziji i dalje vjeruju da je letjelica s kursa naglo skrenula ne zbog kvara, nego nečijom namjerom, a u krugu potencijalnih osumnjičenika kapetan je na samom vrhu liste. Stoga je i istraga koncentrirana oko njega i njegovog ponašanja u vrijeme prije polijetanja.

Nakon što su, poštujući lokalne običaje, obitelji dali određeno vrijeme da dođe sebi zbog nestanka jednog njihova člana, istražitelji su s kapetanovim najbližima obavili detaljne informativne razgovore.

Njegova supruga Faizah Khanum Mustafa Khan rekla je da dva tjedna prije kobnog leta on s njom uopće nije htio razgovarati, već da je sve slobodno vrijeme provodio nasvom kućnom simulatoru letenja. 'Povukao se i potpuno zatvorio u sebe', tvrdi supruga, koja je s kapetanom u braku bila 30 godina, ali već neko vrijeme im je brak bio u krizi.

Mail on Sunday piše da su s njom obavljena dva razgovora, a da je jedan trajao dulje od četiri sata. Ispitivanje je bilo izrazito mučno, s obzirom da je Faizah emocionalno potpuno slomljena.

Isprva je odbijala i pomisao da bi njezin suprug mogao biti odgovoran za nestanak i vjerojatni pad aviona. 'Nije pošeno svaljivati krivnju na njega', govorila je. No, kasnije tijekom ispitivanja priznala je da se Zaharie posljednjih nekoliko mjeseci ponašao čudno.

'Činio se jako distanciran, bilo ga je teško razumjeti', kazala je Faizah i dodala da je pritom bio prilično nervozan. Potvrdila je da su razgovarali o razvodu, ali nisu poduzeli nikakve formalne korake po tom pitanju.

Sve je više vremena provodio u samoći, a koliko-toliko blizak ostao je sa svojom 28-godišnjom kćeri Aishom, koja je u tjednima prije kobnog polijetanja bila u Australiji. S ocem je, kaže, razgovarala nekoliko puta telefonom. 'Bio je jako distanciran i mrzovoljan, što je jako neobično za njega. To nije otac kojega poznajem. Činilo se da je uznemiren i potpuno izgubljen u nekom svom svijetu', rekla je istražiteljima.

Posvjedočila je da joj se jadao o bračnim problemima te ju je pitao za mišljenje o mogućem razvodu od njezine majke. Ona ga je, tvrdi, pokušala nagovoriti da ode kod islamskog bračnog savjetnika, ali bez uspjeha. Kaže da ne zna je li imao ljubavnicu.

Iako se na sam dan kobnog polijetanja nije čula s ocem, Aisha kaže da je od prijatelja u Kuala Lumpuru doznala da je toga dana bio jako uzrujan i frustriran zbog zatvorske kazne dosuđene malezijskom oporbenom čelniku Anwaru Ibrahimu, kojega je zdušno podržavao. Ibrahimove su pristalice uvjerene da mu je sudski proces za sodomiju politički montiran.

No, unatoč svim problemima o kojima je govorila, Aisha ne želi vjerovati da bi njezin otac mogao biti odgovoran za moguće namjerno rušenje nestalog aviona. 'Ne vjerujem da bi ikada namjerno ugrozio živote svoje posade i putnika', kazala je.

Istražitelji su ispitali i dvojicu kapetanovih sinova Ahmada Setha i Ahmada Idrisa. Ahmad Seth kaže da s ocem gotovo da riječi nije progovorio nekoliko tjedana prije polijetanja. Nije poznato što je policiji rekao drugi sin, ali na Facebooku je dao podršku svome ocu, nazivajući sve teze o njegovoj mogućoj krivnji za nestanak aviona 'neutemeljim optužbama'.

Dosadašnja istraga nije došla ni do kakvih konkretnijih dokaza protiv kapetana. Navodno ni na simulatoru letenja nije otkriveno ništa što bi ga moglo inkriminirati, iako je potvrđeno da je nedugo prije polijetanja brisao određene datoteke iz računala povezanog sa simulatorom.

Nije pronađena nikakvo oproštajno pismo, nema podataka o eventualnoj kapetanovoj povezanosti s bilo kakvim radikalnim skupinama, prema dostupnim podacima nije bio u financijskim problemima, a dosada nije imao nikakvih značajnijih problema sa zakonom.

Potraga za olupinom aviona, za kojeg malezijske vlasti tvrde da se srušio negdje na jugu Indijskog oceana, i dalje traje na području jugozapadno od australskog Pertha. Dosad je uočen niz sumnjivih objekata, ali nije utvrđeno je li ijedan od njih dio aviona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:25