INTERVJU ZA BBC

ISPOVIJEST OCA GRETE THUNBERG 'Bila je jako depresivna, prestala je jesti, govoriti... Poruke mržnje koje dobiva? Uvijek reagira na isti način'

 
Svante i Greta Thunberg
 Vincenzo Tersigni / EIDON / MAXPPP / Profimedia

Otac tinejdžerske klimatske aktivistice Grete Thunberg priznao je da je njegova kći sretnija otkako se uključila u borbu za spas planeta, ali je zabrinut zbog njezinih izostanaka iz škole te izloženosti govoru mržnje.

Šesnaestgodišnja švedska školarka nadahnula je milijune, napose mladih ljudi, da krenu u hitnu akciju za spas planeta od globalnog zagrijavanja.

No njezin otac Svante Thunberg rekao je u intervjuu za BBC da je njegova kći Greta između tri i četiri godine patila od depresije prije nego što je započela štrajk za klimu.

- Prestala je razgovarati, nije išla u školu, rekao je ističući da je noćna mora svakoga roditelja kada mu dijete prestane jesti.

Svante Thunbeg, po zanimanju glumac, ispričao je kako su on i njegova supruga, operna pjevačica Malena Ernman, usporili s profesionalnim karijerama kako bi pomogli Greti da prebrodi depresiju te su više vremena provodili s njom. On je postao vegan, a njegova je supruga odustala od dalekih putovanja na koncertne nastupe.

September 9, 2019, New York City, New York, US: Large crowd of climate-concerned New Yorkers queued for hours and  three (3) city blocks to hear and see Swedish teenager-climate campaigner Gretha Thunberg at a climate discussion hosted by online news publication The Intercept  at the New York Society for Ethical Culture on 9 Sept 2019. The teen climate-sensation was warmly greeted and  stuck to her ethos by walking to the event with her father and acquaintances in tow. Pictured is GRETA THUNBERG and her father SVANTE THUNBERG, right, making their  way to the event., Image: 470000108, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: G. Ronald Lopez / Zuma Press / Profimedia
G. Ronald Lopez / Zuma Press / Profimedia
Greta i Svante Thunberg

Ističe da je Greta živnula i jako se zainteresirala kada su on i supruga počeli u obitelji sve češće spominjati problem klimatskih promjena. Upravo je Svante Thunberg pratio svoju kćer na putovanju u Sjedinjene Države i u Madrid.

- Podržao sam je u svemu, znao sam da je to prava stvar. Ali nisam to napravio da spasim klimu, nego da spasim vlastito dijete. Imam dvije kćeri i da budem iskren, ništa mi nije važnije od njih dvije. Samo želim da one budu sretne. Vi mislite da je ona posebna jer sada je jako poznata. Ali ona je sasvim obična djevojčica koja može činiti stvari baš poput drugih ljudi. Ona puno pleše, smije se, dosta se zabavljamo, ona se sada dobro osjeća. Bio sam zabrinut zbog negativnih komentara i govora mržnje preko medija i društvenih mreža, ali Greta se s tim nosi iznimno dobro, ispričao je.

- Da vam budem iskren, ne znam zašto je to tako, ali ona se na poruke mržnje samo nasmije. Njoj je to smiješno, kaže Svante.

U emisiji za Radio 4's Today programme, tijekom koje je prikazan intervju, britanski prirodoslovac i televizijski autor Sir David Attenborough rekao je Greti da je upravo ona "probudila svijet" da krene u akciju za borbu protiv klimatskih promjena.

Greta je pozvala Sir Davida putem Skypea iz Stockholoma gdje živi i kazala mu da ju je on nadahnuo da krene u akciju za klimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:28