SPACESHIPTWO

ISPOVIJEST PILOTA 'Ne sjećam se što se dogodilo, ali znam da je moje preživljavanje čudo'

 ABC News screenshot

Peter Siebold (43) , pilot Virginovog svemirskog broda SpaceShipTwo koji je preživio stravičnu nesreću kada se letjelica raspala na visini od 15 tisuća metara, progovorio je prvi put o događajima koji će ostaviti dubok trag na njegov život, pogotovo zato što je u toj nesreći izgubio bliskog prijatelja i kopilota Mikea Alsburya, a i sam je teško ozlijeđen.

- Najvjerojatnije sam prvo ostao bez svijesti. Ne sjećam se što se dogodilo, ali sam vjerojatno došao sebi tijekom pada. Sjećam se da mahao prema zrakoplovu dižući palac gore kako bi im poručio da sam dobro. Znam da je moje preživljavanje čudo - ispričao je Siebold.

VIDEO: SRUŠILA SE VIRGINOVA SVEMIRSKA LETJELICA Jedan pilot poginuo, drugi ozlijeđen

Preživjeli pilot se tri dana nakon nesreće vratio kući svojoj obitelji, ali još uvijek nije razgovarao s istražiteljima.

Događaje koji su ga skoro stajali života prepričao je svom ocu, dr. Klausu Sieboldu, koji ga je posjetio u njegovom domu u Kaliforniji u blizini pustinje Mojave gdje se nesreća dogodila

FOTOGALERIJA

Dr. Siebold, koji je i sam pilot, ispričao je za Mail on Sunday kako je zatekao sina u dobrom raspoloženju unatoč ozljedama koje je zadobio.

- Nije mu jasno kako je uspio napustiti SpaceShipTwo. Taj brod nema sustav za izbacivanje sjedišta. Umjesto toga piloti moraju otpuzati do otvora i iskočiti, ali letjelica se raspala iznenadno. Uvjeren sam da je bio u nesvijesti jer na visini od 15 000 metara nije mogao biti pri svijesti - dodao je dr. Siebold.

- On se trenutno oporavlja kod kuće. Slomio je nadlaktičnu kost desne ruke, natukao je rebra i pluća. Također, ima problema s očima zbog hladnoće. Na toj visini je bilo oko -60°. Medicinsko je čudo što je preživio s obzirom na temperaturu, nedostatak kisika i ozljeda uzrokovanih naglom promjenom tlaka - rekao je dr. Siebold.

Supruga preživjelog pilota Traci i njegova djeca bili su pokraj obitelji poginulog Mikea Aslburyja kada se nesreća dogodila. Njegovo je tijelo pronađeno privezano za pilotsko sjedište. Njegov padobran se razliku od Sieboldovog nije aktivirao.



More ABC US news | ABC Health News

Supruga Michelle je povodom njegove smrti izjavila da je izgubila ljubav svog života.

- Mikeova djeca i moji unuci su zajedno promatrali. Doživjeli su jak udarac - rekao je dr. Siebold.

- Mike je bio susjed i prijatelj. Njihova djeca su iste dobi. Peter se konstantno pita je li mogao napraviti više i zašto se on izvukao a Mike nije - kaže otac preživjelog pilota.

- Traci se brine o njemu. Pije tablete za bolove zbog kojih je stalno umoran i zbunjen - dodao je dr. Siebold.

Tijekom razgovora za Mail on Sunday, otac preživjelog pilota rekao je kako je ponosan što je naučio sina letjeti.

- To smo zajedno radili. otišli bismo u zračnu luku poslije škole pa bismo letjeli - kaže ponosno otac.

Od tuda se i rodila ljubav njegovog sina prema avijaciji što je kasnije i studirao. Prije nego što je dovršio studij dobio je posao u kompaniji Scaled Composites, koja je upravljala tragičnim letom prošlog tjedna.

Siebold je, inače, postao testni pilot i inženjer u Virgin Galacticu čim je prije deset godina kompanija započela sa svemirskim programom.

Let koji je nakraju završio tragično trebao je biti rutinski, a dr. Siebold nije niti znao da njegov sin upravlja jednom od prvih letjelica tog tipa sve dok ga nije nazvala Peterova supruga.

- Kada sam podigao slušalicu znao sam da se nešto dogodilo. Rekla mi je da je stvar ozbiljna i da je Peter doživio nesreću. Rekla mi je i da ne zna koliko je ozbiljno ozlijeđen te da je na putu u bolnicu - rekao je dr. Siebold, koji se nada da će popravak proteći dobro kao bi njegov sin ponovno mogao letjeti.

PAD VIRGINA Istražitelji: 'Možda smo otkrili uzrok nesreće'

Što je točno uzrokovalo nesreću Virginovog svemirskog broda još se uvijek točno ne zna. Preliminarna. Preliminarna istraga utvrdila je da se ključni sustav koji pomaže usporavanju letjelice pri prelasku u atmosferu prerano aktivirao, objavili su prošle nedjelje kasno dužnosnici američke uprave za sigurnost u prometu dodajući da se u ovoj fazi istrage ne može isključiti ni pilotska pogreška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:59