ODGOVOR JAVNOSTI

ISPOVIJEST PROFESORICE KOJA JE ZALUDILA REGIJU 'Evo kako su intimne fotografije došle do medija'

 
Berina Fatić
 INSTAGRAM

Zgodna profesorica bosanskog jezika i književnosti Berina Fatić iz Vareša preplavila je ovih dana regionalne medije nakon što je sarajevski list Dnevni avaz objavio njezinu golišavu fotografiju snimljenu u učionici Mješovite srednje škole ‘Nordbat 2’. Spekuliralo se da je neprikladne fotografije izmjenjivala s učenicima, no sad se za isti list oglasila i sama Berina rekavši da joj je slika ukradena.

- Fotografija je ukradena iz privatne prepiske s mojim mužem! Nikad je nigdje nisam objavila, nego je ukradena. U posljednjih deset godina, koliko ga imam, profil na Facebooku hakiran mi je više od 50 puta - rekla je Berina Fatić za Dnevni avaz.

Kaže da ne zna kako su točno njene fotografije iz spavaće sobe procurile u javnost, no veli da joj zlonamjernici odavno pokušavaju uništiti život.

- Kome sam se toliko zamjerila? Kome smetam? Ne znam kome je u cilju da mi ovo napravi, nije mi jasno zašto ovolika negativna kampanja protiv mene. I to ne traje samo ovih sedam mjeseci otkako se pojavila ta fotografija, nego posljednje tri godine. Neću uvlačiti politiku, ali otkako sam počela govoriti neke stvari javno, počela je kampanja protiv mene i mog muža - kaže Fatić, majka sedmogodišnjeg dječaka. Dodala je da nikad sama nije objavila fotografiju na kojoj je gola u razredu:

- Nastavu vodim zakopčana do grla. I svaka slika iz škole je u cilju promocije škole u kojoj radim. To što sam na ulici obučena kako sam obučena moja je stvar i moj život. Takvih fotografija ima još. Ukoliko se pojavi još neka fotografija, potječe iz istog izvora, odnosno iz prepiske s mojim mužem.

Ispričala je i da je sporna fotografija kružila Viberom mjesecima o čemu je obavijestila ravnatelja škole, inspektora i policiju. Od policije je dobila savjet da ništa ne poduzima jer nema osnove za tužbu te da će se situacija smiriti.

U školi radi dvadeset godina i na njen rad nije bilo pritužbi. Brojni roditelji i učenici navodno su joj se javili nakon skandala s idejom da organiziraju i demonstracije kako bi se zaštitio njen ugled.

- Ja sam žrtva cyber-kriminala, nema aparata da te država zaštiti. Molim vas da ovo bude kraj priče. Stvarno meni ovakav publicitet ne treba - zamolila je profesorica Fatić, koja je angažirala odvjetnika da prati objave u medijima vezane uz ovaj slučaj.

Ravnatelj škole u Varešu Mirnes Hrvat ima samo riječi hvale za nastavnicu. Kaže da je vrijedan i uzoran radnik.

- Smatramo da je ona žrtva cyber nasilja. O slučaju fotografije smo upoznati od početka, to je njena privatna stvar. Nije točno da se gola slika u razredu. Njen privatni život je njena stvar, kao i profil na Facebooku - rekao je za Dnevni avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 06:57