PROPAGANDNI ALAT

Ispovijest stipendista na Orbanovom sveučilištu: ‘Daju udoban stan, večere, putovanja... Onda sam shvatio što žele zauzvrat‘

Kolegij Mathias Corvinus je obrazovna institucija koju financira desničarska vlada Viktora Orbana

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Kolegij Mathias Corvinus (MCC), državna obrazovna institucija koju financira desničarska vlada Viktora Orbana, širi se na međunarodnoj razini. Otvorila je centar u Bruxellesu, kupila sveučilište u Beču te ima planove za nove podružnice u drugim gradovima na zapadu Europe, uključujući London.

U velikoj reportaži o MCC-u za Guardian piše Bence X Szechenyi, student Sveučilišta Columbia, koji je godinu dana proveo u toj instituciji u Budimpešti kao stipendist.

U članku navodi kako MCC ima ogromnu financijsku potporu te prima više od 1,3 milijarde funti državnog novca. U članku je iznio zabrinutost zbog ekspanzije Kolegija objasnivši da su stavovi institucije usko povezani sa stajalištem mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovih suradnika iz stranke Fidesz. Također je ustvrdio da se preko Kolegija financiraju akademici koji polaznicima iznose FIdeszovu ideologiju. Tvrdi kako na neki način MCC služi za širenje Orbanova utjecaja diljem Europe, ali i šire.

Čak i za one koji nisu Orbanovi istomišljenici, teško je odbiti ono što MCC nudi. Osigurava financiranje, stipendije, smještaj, pozive na raskošne večere, zabave s besplatnim pićem, putovanja u inozemstvo, ali i šire.

Za mađarske državljane, osobito za one iz manjih mjesta, društvena mobilnost može biti nedostižna, ali MCC ima moć da vas izvuče iz mraka i izbaci na međunarodnu scenu, tvrdi bivši stipendist.

Što se traži zauzvrat

To je ono što su mi ponudili, piše Szechenyi, ‘priliku da započnem karijeru u novinarstvu te sredstva za život u udobnom stanu u Budimpešti. Objašnjava, međutim, da institucija zauzvrat očekuje podržavanje desničarskih stavova.

Piše kako je glavni razlog zbog kojega je prihvatio stipendiju taj što MCC nudi pomoć u objavljivanju novinarskih članaka putem svojih međunarodnih kontakata, ali je usput otkrio kako je takva pomoć ipak uvjetovana. Tvrdi da je mogao pisati o temama koje su predložili njegovi mentori povezani s MCC-om. Uglavnom se radilo o temama čija je svrha jačanje Orbanove političke pozicije.

Primjerice, članak koji prikazuje razlike u dolasku sirijskih i ukrajinskih izbjeglica na mađarsku granicu. Htjeli su da retroaktivno obrani Orbanovu kontroverznu odluku da ne primi izbjeglice s Bliskog istoka u velikom valu 2015. godine.

- Troje kolega koji su bili u mom programu, zajedno sa mnom, zamoljeni su da nazočimo predavanjima o mađarskoj povijesti i politici, a predavači su često bili članovi Orbanove Fidesz stranke. Svrha predavanja je bila da se aktualna politička zbivanja u Mađarskoj stave u povijesni kontekst, ali sve je bilo u duhu Fideszove ideologije. Kao Amerikanac, porijeklom iz Mađarske, dobro sam upućen u mađarsku povijesti, pa sam prepoznao što rade. Mnogi nisu, tvrdi američki student.

- Jedan od američkih stipendista na mom programu, koji nikad prije nije bio u Mađarskoj, objavio je članke koji su se uvelike oslanjali na informacije s naših predavanja. Sjećam se da se jedan predavač bunio protiv sankcija ruskoj nafti. Ubrzo nakon toga, jedan je moj kolega objavio članak u kojemu je tvrdio da je Mađarska postupila korektno jer je nastavila kupovati rusku naftu. Meni je to izgledalo kao nagovaranje Amerikanaca da objavljuju članke u medijima na engleskom jeziku u kojima se podržavaju Orbanovi politički ciljevi, prisjetio se.

Naveo je kako postoje stipendisti MCC-a iz Francuske, Engleske, Njemačke i drugih koji pišu takvu vrstu članaka u svojim zemljama. Oni propagiraju Orbanove stavove čitateljima u svojoj domovini, ustvrdio je. Škola može podučavati studente s određene pozicije, ali trebalo bi ih poticati da izražavaju vlastite stavove. Prema njegovu iskustvu, to nije bilo tako u MCC-u.

Szechenyi naglašava kako nije uzeo stipendiju za pisanje sponzoriranih ulizivačkih članaka, pa je nastavio istraživati teme koje su ga zanimale, osobito o političkoj korupciji i etničkim napetostima u istočnoj Europi. Spominje kako ga je jednom prilikom tajnik u MCC-u, s kojim je razgovarao o svojim idejama, upozorio više puta da bi morao biti oprezan.

‘Živio sam u strahu‘

Nakon pritužbi od strane MCC-a zbog politički motiviranih izmjena u njegovim člancima, počeo je samostalno objavljivati tekstove. Tvrdi da se fokusirao na teme koje nemaju veze s Mađarskom u nadi da neće upadati u nevolje. Nakon nekog vremena prijatelj u MCC-u mu je rekao da prati njegov rad.

- Živio sam u stalnom strahu koji me s vremenom prilično iscrpljivao. Dvaput sam imao napadaje panike nakon objave članaka.

Ističe kako je bilo razdoblja kada je ostavljao svoj mobitel u torbi dok je pričao s prijateljima, u strahu da bi ga mogli nadzirati špijunskim softverom kao što se to dogodilo, kako tvrdi, njegovom prijatelju Szabolcsu Panyiju, istraživačkom novinaru.

Vjeruje se da je za to odgovorna mađarska vlada, koja se našla na popisu zemalja koje su kupile Pegasus softver.

- Bio sam pretjerano zabrinut, precijenio sa svoju važnost, ali opisao sam atmosferu straha koja utječe na novinare u Mađarskoj.

Kada je prošla godina dana, nekolicini stipendista, polaznika istog programa, ponuđena su unosna radna mjesta u ustanovama povezanima s MCC-om. Ovi stipendisti podržali su stavove MCC-a i za to su bili nagrađeni, piše Szechenyi.

Tvrdi da podrška stavovima Orbanove stranke može donijeti pozamašne nagrade. Procjenjuje se da vodeća stranka u Mađarskoj kontrolira između 70% i 80% domaćih medija.

- Mnoga sveučilišta su stavljena pod kontrolu saveznika Fidesza. To je jedan od načina da pojačaju utjecaj u zemlji. Vjerujem da Kolegij želi proširiti svoj utjecaj na druge zemlje, piše u članku za Guardian.

Nastavlja kako se MCC ponaša kao da govori u ime Mađarske, kao da su političke pozicije koje zastupa sinonim za samu zemlju. Mađarska je puno više od MCC-a Orbana i krajnje desne politike.

Bence X Szechenyi na kraju zaključuje kako je MCC moćan alat za radikalnu desničarsku propagandu i da bi se sve više ljudi moglo ubaciti u takav ideološki vagon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:44