BEZVIZNI REŽIM

Ispovijest studenta: ‘Skinuli su me do gola, bacili u tamnicu kao zadnjeg kriminalca pa me deportirali, znate zbog čega?!‘

Nije bio svjestan da je morao imati rezerviran povratni let ili putovati u zemlju koja ne graniči sa Sjedinjenim Državama

Zračna luka Honolulu, Havaji

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia/Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Australskom putniku odbijen je ulazak u SAD, skinuli su ga do gola, pretresli i strpali u zatvor s kriminalcima, a onda je 30 sati nakon dolaska deportiran - i sve to zbog malo poznatog propisa za ulazak u državu, piše Guardian.

Naime, 23-godišnji student Jack Dunn podnio je zahtjev kako bi bez vize u svibnju putovao u Sjedinjene Države, a usput je planirao posjetiti i Meksiko. Pri podnošenju zahtjeva upozorili su ga da mora dokazati da namjerava napustiti Sjedinjene Države, no nije bio svjestan pravila koje zahtijeva da oni koji koriste program izuzeća od vize moraju rezervirati povratni let ili putovati u zemlju koja ne graniči sa Sjedinjenim Državama.

Nakon što je stigao u Honolulu, Dunnu je odbijen ulazak u Sjedinjene Države te su ga do povratka u Australiju zadržali u saveznom zatvoru.

Dunn je rekao da je zbog boravka u pritvoru imao napadaje panike te je pozvao Ured federalne vlade u Australiji da na svojoj web stranici Smartraveller jasno objavi pravila za ulazak u SAD, kako bi drugi izbjegli njegovo iskustvo.

Internetske stranice američke vlade, na kojima se objašnjavaju uvjeti za podobnost za Program bezviznog režima, a koji Smartraveller savjetuje Australcima da provjere, ne spominju posebno pravilo ulaska koje je rezultiralo Dunnovom deportacijom, navodi Guardian.

Dunn je više od šest mjeseci štedio za svoje putovanje, a do svibnja je skupio dovoljno za avanturu u trajanju od tri do četiri mjeseca. Putovanje je planirao započeti u Sjedinjenim Državama kako bi vidio doigravanje NBA lige, a zatim je mislio većinu svog putovanja provesti putujući s ruksakom kroz Meksiko i Južnu Ameriku.

Nakon što je 5. svibnja u 6 sati ujutro sletio na Havaje, ispitao ga je službenik Carinska i granična zaštita Sjedinjenih Država koji mu je odbio ulazak nakon što je utvrdio da Dunn nema rezervirano putovanje izvan Meksika.

Smješten je u sobu za ispitivanje bez wifi-ja, a s obzirom da nije imao lokalnu SIM karticu, nije imao ni pristup internetu.

U jednom trenutku, tvrdi Dunn, zaposlenik zrakoplovne kompanije ponudio mu je svoj telefon da rezervira let iz Meksika u treću zemlju.

Dunn je pokušao rezervirati let za Panamu, ali nije imao dovoljno novca na računu debitne kartice, a budući da njegov telefon nije bio povezan s internetom, nije mogao prenijeti novac sa svog štednog računa na kojem je bilo nekoliko tisuća dolara. Zatim je pokušao rezervirati jeftiniji let za Gvatemalu, ali je službenik ušao u sobu i naredio zaposleniku zrakoplovne tvrtke da uzme svoj telefon, tvrdi Dunn.

U transkriptu ispitivanja stoji kako je policajac također pitao Dunna o tome što nije uspijevao rezervirati let iz Meksika kući te ga je ispitivao ima li dovoljno novca da se uzdržava u Sjedinjenim Državama.

U konačnici mu je odbijen ulazak u Sjedinjene Države jer 'nije posjedovao kartu koja vrijedi najmanje godinu dana za bilo koje strano mjesto izuzev susjednog teritorija'.

Na kraju ispitivanja rečeno mu je da ne ispunjava uvjete za ulazak u Sjedinjene Države jer nije uspio dokazati da nije namjeravani migrant.

'Nemate nikakve veze sa svojom matičnom državom, kapital, a nemate ni dovoljno sredstava da se uzdržavate za vrijeme vašeg boravka u SAD-u', rečeno mu je na kraju ispitivanja.

Dunn je rekao da su mu oko šest sati nakon slijetanja stavljene lisice na ruke te je odveden u Federalni pritvorski centar Honolulua, gdje su mu rekli da se skine i dvaput su mu pretraženi intimni dijelovi kako bi potvrdili da ništa ne krijumčari.

Potom je smješten u ćeliju s drugim zatvorenikom u kojoj su po zidu bili razmazani krv i izmet. Rečeno mu je da spava na betonskom podu s papirnatom vrećicom kao jastukom.

'Kada te policija ostavi u zatvoru, tamošnji stražari i zatvorenici nemaju pojma zbog čega si tamo, samo pretpostavljaju da si učinio nešto loše. Tretiraju te kao kriminalca, tretiraju te kao govno', ispričao je Dunn koji je proveo oko 30 sati u pritvorskom centru, prije nego što je vraćen u zračnu luku i ukrcan na let za Sydney.

Dunnova obitelj, kojoj je javljeno da im je sin na sigurnom, podnijela je pritužbu u vezi njegova tretmana i ponašanja policajca.

Dunn je od tada bio na odmoru na Tajlandu, ali je tamo imao nekoliko napada panike te se morao vratiti kući.

'Ne želim da itko drugi prolazi kroz ono što sam ja prošao', rekao je Dunn.

Uvjet za ulazak nije naveden na web stranici veleposlanstva SAD-a, niti na nekoliko web stranica američke vlade na koje usmjerava putnike.

Podsjetimo, krajem listopada prošle godine Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:19