NAPAD U BERLINU 2016.

ISPOVIJEST TAJNOG AGENTA UZDRMALA NJEMAČKU 'Sve sam rekao policiji, upozoravao sam ih mjesecima, mogli smo zaustaviti najgori teroristički napad...'

 
 Odd ANDERSEN / AFP

Bivši suradnik njemačke policije, koji je prikriveno izvještavao o planovima radikalnih islamista, iznosi teške optužbe: teroristički napad u Berlinu se mogao spriječiti - da su nadležni vjerovali njegovim upozorenjima, piše Deutsche Welle.

Optužbe su teške - jedan raniji suradnik njemačke policije, koji je kao prikriveni agent bio ubačen u njemačku salafističku scenu, u intervjuu njemačkom magazinu Der Spiegel kaže da je pravovremeno upozoravao na opasnost od Anisa Amrija, militantnog islamističkog terorista koji je 19. prosinca 2016. ukradenim kamionom izvršio napad na božićni sajam na Breitscheidplatzu u Berlinu i ubio 12 ljudi, a 55 teško ranio. U intervjuu ovaj policijski suradnik, koji je vođen pod imenom Murat Cem, kaže: "Mogli smo zaustaviti Amrija, ali mi to nismo učinili. Proklinjem dan kada sam upoznao Anisa Amrija!"

On je bio blizak s Amrijem i još godinu dana prije napada je upozoravao svoje nadređene da ovaj priprema teroristički napad, ali na njegova se upozorenja nitko nije obazirao. Ovaj agent je bio ubačen je u islamističku ćeliju okupljenu oko radikalnog propovjednika Abu Walaa i vrlo rano je prepoznao Amrijev radikalizam.

Još 2015. on je rekao da Amri planira kupiti kalašnjikov i s njim izvršiti napad. "Tada sam policiji rekao: hajde da to organiziramo pa ga možete uhapsiti na djelu", priča Murat u intervjuu, ali nadležni na to nisu reagirali: "Oni to nisu htjeli." Posljednji puta Murat je na opasnost koja dolazi od Amrija policiju upozorio u rujnu 2016. Rekao im je: "On je stvarno opasan." Ali opet bez rezultata. Tri mjeseca kasnije Amri je izvršio dosad najteži islamistički teroristički napad u Njemačkoj.

Bivši agent - socijalni slučaj

Nakon atentata Amri je uspio pobjeći s lica mjesta, a kasnije i iz Njemačke - opet zahvaljujući nesposobnosti policije. Tek 24 sata nakon napada su službe sigurnosti uspjele otkriti identitet atentatora i raspisati međunarodnu tjeralicu za njim, mada je novčanik s njegovim osobnim dokumentima nakon atentata ostao u kamionu, na sjedištu vozača. Tek tri dana kasnije je on otkriven i ubijen u gradiću San Giovanniju pored Milana.

Nakon atentata, povučen je i Murat Cem iz salafističke scene, dobio je lažni identitet i još uvijek se nalazi na nepoznatom mjestu u programu zaštite. Njegov je život sada "katastrofalno loš", kaže Murat u intervjuu. U početku se policija brinula o njemu i njegovoj obitelji, ali čim su se pojavili bilo kakvi problemi, oni su ga pustili "niz vodu". Kaže da nije dobio potrebnu podršku, mada je "za policiju riskirao život", i prije atentata radio za njih "20 godina kao prikrivenu suradnik, i to ne samo u islamističkom miljeu." Sada živi od socijalne pomoći.

Traži se izjava pred Istražnim odborom

Ovo je prvi puta da ovaj bivši agent javno govori - naravno, i dalje prikrivajući svoj identitet. Intervju koji je u svom najnovijem izdanju objavio Spiegel izazvao je burne reakcije u Njemačkoj. Policija za sada odbija komentirati navode, a neke Muratove tvrdnje se odbacuju kao neistinite.

U međuvremenu su se za riječ javili i političari. Članovi Istražnog odbora njemačkog parlamenta Bundestaga za slučaj atentata na Breitscheidplatzu traže da se Muratu omogući davanje iskaza pred tim odborom, kako bi se rasvijetlile neke važne okolnosti atentata. "Mi ga svakako želimo ispitati", izjavila je Martina Renner iz stranke Ljevice.

"Sada više nema nikakvog razloga da nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova to blokira", smatra ona. Već krajem prošle godine su se u javnosti pojavile optužbe da Kriminalistička policija pokušava svog bivšeg suradnika prisiliti na šutnju.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:37