ZLOČIN POTRESAO SVIJET

ISPOVIJEST VODITELJICE KOJA JE NAKON UBOJSTVA UŽIVO MORALA NASTAVITI S EMISIJOM 'Mislila sam da je netko možda bacio petarde...'

 AFP, WDBJ

Pucnjevi, a zatim vriska. Prezenterica lokalne televizije WDBJ u saveznoj državi Virginiji Kimberly McBroom vodila je jutarnji program i uopće joj nije bilo jasno što se pred njezinim i očima brojnih gledatelja upravo dogodilo. Javljanje uživo naprasno je prekinuto i ona se pojavila u kadru, otvorenih usta i vidno šokirana.

Možda je žarulja pregorila, možda je netko bacio petarde, pomislila je.

'Zbog lokacije na koju smo se uključili uživo - bili su u šoping centru pored jezera, bilo je to rutinsko javljanje uživo, nikakva preteška tema - uopće mi nije palo na pamet da je netko pucao. No, kako je vrijeme odmicalo, a ekipa nam se nije javljala, postajalo je jasnije da se dogodilo nešto grozno, da je nešto gadno pošlo po zlu', ispričala je Kimberly za britanski Daily Telegraph.

U trenutku kada je doznala o čemu je zapravo riječ, perspektivna novinarka Alison Parker (24) i snimatelj Adam Ward (27) već su bili mrtvi. Smaknuo ih je rastrojeni bivši reporter iste televizije Vester Flanagan (41), koji se na malim ekranima pojavljivao pod imenom Bryce Williams.

Minuta šutnje

Kolege Alison i Adama u četvrtak, dan nakon šokantne tragedije koja je zgranula cijeli svijet, točno u 6:45 ujutro održali su minutu šutnje kako bi im odali počast. Taj su trenutak odabrali jer je upravo tada u izravnom televizijskom prijenosu 24 sata ranije izvedena mučka likvidacija.

'Svi smo si pružili ruke ovdje za stolom. To je jedini način...', izustila je Kimberly nakon emotivnog trenutka pred kamerama, dok su se kolegi u televizijskom studiju pored nje oči napunile suzama.

U međuvremenu, u četvrtak su počeli curiti novi detalji o samom ubojici, koji je u krvavi pir krenuo za vrijeme Alisonina intervjua s predstavnicom lokalne trgovinske komore Vicki Gardner, koja je u napadu ozlijeđena, ali se u bolnici oporavlja.

Manifest poslao faksom

Kao što smo već javili, on je televizijskoj mreži ABC News faksirao svoj manifest napisan na 23 stranice, u kojem je nastojao objasniti motive stravičnog čina.

Ono što sada izlazi u javnost - od izvadaka iz manifesta koji je sastavio pa do detalja iz njegove prošlosti - ukazuje na to da se radi o čovjeku upitnog mentalnog zdravlja, koji svoje žrtve nije odabrao slučajno.

'Moji su meci imali ispisane inicijale žrtava na njima', ustvrdio je u manifestu, odnosno svojoj, kako se na kraju ispostavilo, samoubilačkoj poruci. Nedugo nakon masakra policija ga je uočila 275 kilometara od poprišta zločina, a on je zatim autom sletio s autoceste te si pucao u glavu da bi nekoliko sati poslije umro u bolnici.

Flanagan je radio za istu postaju kao i njegove žrtve nekoliko godina, sve dok 2013., nakon niza incidenata i problema, nije bio otpušten. Na TV postaji tvrde da je bio problematična osoba s kojom je bilo teško raditi te agresivan. On, pak, u manifestu tvrdi da je bio izložen rasnoj i spolnoj diskriminaciji jer je crnac i homoseksualac.

Parker i Ward su mu se zamjerili iz idućih razloga. Parker mu je, napisao je, upućivala rasističke komentare te su je zaposlili unatoč tome što je protiv nje bila podignuta prijava pri komisiji za ravnopravnost kod zapošljavanja. Ward se, napisao je, žalio svojedobno na njega odjelu za ljudske resurse kada su zajedno bili na jednom zadatku. Zašto se ubijeni snimatelj žalio, nije poznato.

Bizarno ponašanje

Doznalo se isto tako da je protiv televizijske postaje podigao i tužbu, tražeći zbog diskriminacije odštetu do 25 tisuća dolara, no da nisu pronađeni dokazi koji bi potkrijepili tu tvrdnju. Navodno se žalio na više od deset svojih bivših kolega te se pokušavao domoći njihovih osobnih fajlova, a kada je konačno dobio otkaz zbog problematičnog ponašanja i rada, morali su pozvati policiju kako bi ga ispratili s radnog mjesta jer je on to odbijao učiniti. Taj njegov ispraćaj navodno je snimao sam ubijeni Ward. U jednom trenutku, prije nego što je dobio otkaz, postaja je čak preporučila da se javi liječniku, strahujući za njegovu psihičku stabilnost.

Foto: AFP

Nije mu bilo prvi put. Na diskriminaciju se žalio i na TV postaji za koju je radio do 2000. godine i s koje je također otpušten. Tada je tvrdio da ga je producent nazvao “majmunom”. Navodno su se nagodili. Na toj postaji tvrde da je bio otpušten zbog bizarnog ponašanja. U svom manifestu, koji je ABC primio kojih dva sata nakon što je ubio dvoje bivših kolega, objašnjava i ostale razloge svog čina, navodeći među ostalim i nedavnu pucnjavu u crkvi u Charlestonu u SAD-u, čije su žrtve bili Afroamerikanci.

Osveta za crkvu

“Zašto sam to učinio? Ono što me natjeralo preko ruba je pucnjava u crkvi. Želite rasni rat? Samo dajte bijeli”, navodi u manifestu, u kojem priznaje i da je ubijao svoje mačke u obližnjoj šumi, ali da je za njihovu smrt kriva televizijska postaja. Samo je čekao, dodaje, da eksplodira. “Da, zvučat ću kao da sam ljutit. Jesam. I imam svako pravo biti. No, kada odem sa zemlje jedina emocija koju želim osjećati je mir”, napisao je. “Moja ljutnja se gradila s vremenom. Bio sam ljudsko bure baruta koje samo čeka da odjekne BOOM”, napisao je Flanagan, inače Jehovin svjedok, dodajući kako ga je Jehova natjerao da reagira.

ABC-ju se inače javio već prije nekoliko tjedana. Nudio im je priču, no nije želio reći o čemu se radi. Ponovno ih je kontaktirao na dan ubojstva, kada im je poslao i faks.

Njegova obitelj ispričala se obiteljima žrtava.

- Riječi ne mogu opisati bol koju osjećamo zbog žrtava - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:04