POKUSNI KUNIĆ

Ispovijest žrtve stravičnog eksperimenta: Nisam znala da su me namjerno zarazili sifilisom

Tada devetogodišnjoj Marti liječnici su rekli da legne i raširi noge te su je potom zarazili sifilisom. Ukupno je zaraženo 1500 ljudi

ZAGREB - Marta Orellana igrala se s prijateljicama u jednom domu za nezbrinutu djecu u Ciudad de Guatemala kada su je jednog jutra 1946. godine odgajateljice pozvale u ambulantu. Dvojica liječnika, jedan Gvatelmalac, a drugi Amerikanac, naredili su joj da legne i raširi noge.

- Imala sam tada devet godina. Počela sam plakati, ali sam učinila što su rekli - ispričala je za Guardian Marta Orellana (74), prisjećajući se najstrašnijeg trenutka u svome životu kada su je liječnici namjerno zarazili sifilisom, a zatim je liječili penicilinom.

Dugogodišnja tajna

Marta Orellana bila je jedna od 1500 “pokusnih kunića” koji su sudjelovali u američkom medicinskom ekspementu koji je od 1946. do 1948. godine vodio ugledni američki znanstvenik John C. Cutler. U sklopu ekspermenta, čiji je cilj bio provjeriti učinkovitost penicilina u liječenju sifilisa, zatvorenici u gvatemalskim zatvorima, mentalni bolesnici, vojnici i siročad hotimice su zaraženi tom spolnom bolešću.

- Nikad mi nisu rekli što su učinili. Cijeli život nisam znala istinu - rekla je Marta Orellana, kojoj su liječnici poslije govorili da ima ‘lošu krv’, ne objasnivši joj da je bila zaražena sifilisom. Da je bila sudionica monstruznog medicinskog ekspermenta, Orellana je saznala tek prije nekoliko mjeseci. Eksperiment je bio više od 60 godina čuvan u strogoj tajnosti dok ga prošle godine nije otkrila dr. Susan Reverby, povjesničarka medicine s Wellesley Collegea.

- Dokumente o američkim eksperimentima u Gvatemali otkrila sam slučajno pretražujući dokumentaciju pokojnog dr. Johna Cutlera na Sveučilištu Pittsburgh - rekla je za Jutarnji list dr. Reverby.

Plaćali prostitutke

Ona je otkrila da su američki porezni obveznici čak, putem Nacionalnog instituta za zdravlje, plaćali prostitutke zaražene sifilisom kako bi spavale sa zatvorenicima u gvatemalskim zatvorima i tako ih zarazile.

- Cutler i suradnici nisu samo eksperimentirali na zatvorenicima u kaznionicama nego su kandidate pronalazili i u duševnoj bolnici te u domu za nezbrinutu djecu - rekla je Reverby koja je o šokantnom otkriću obavijestila i Bijelu kuću.

Đavolji eksperiment

Američki predsjednik Obama u jesen prošle godine ispričao se narodu Gvatemale te je proljetos naredio dvije istrage o cijelom slučaju. Istraga je posljednjih pola godine vođena i u Gvatemali gdje su istražitelji uspjeli doći do nekih od žrtva zloglasnog eksperimenta ili članova njihovih obitelji. Istraga gvatemalske vlade idućih će dana biti predstavljena u javnosti.

- Danas su živi samo poneki od oko 1500 osoba na kojima se eksperimentiralo - rekao je odvjetnik Rudy Zuniga koji na američkom sudu zastupa obitelji žrtava.

- Prema mome ocu su se ponašali kao da je životinja. Bio je to đavolji eksperiment - rekao je Benjamin Ramos, čiji je otac Federico (87) zbog sifilisa oslijepio. Mateo Guidel, pak, tvrdi da njegov otac Mateo (87) pati od infekcija povezanih sa sifilisom, demencije i glavobolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:09