SPASILI ČOVJEČANSTVO

Ispovijesti čuvara Černobila: ‘Rusima smo krali gorivo kako bismo izbjegli nuklearnu katastrofu‘

Snimke dronovima koje je objavila ukrajinska vojska pokazuju da su ruski vojnici kopali rovove oko elektrane i jako se ozračili

Ukrajinski vojnik nakon što je ponovno preuzeta kontrola nad elektranom

 Assault Forces Of The Armed Forces Of Ukraine/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu, na sjeveru Ukrajine, ruske su snage zauzele u prvim danima invazije. No sada je opet pod kontrolom Ukrajinaca. Novinarska ekipa BBC-ja je bila među prvima koja je dobila priliku doći do elektrane nakon što su Rusi otišli.

U poslijepodnevnim satima 24. veljače, ruske su snage okružile Černobil tenkovima i oklopnim vozilima koji su u Ukrajinu ušli preko Bjelorusije, udaljene oko 16 kilometara.

Oko 170 pripadnika ukrajinske nacionalne garde koji su ondje radili na osiguranju, zatočeni su u podrumu elektrane. Nakon toga, ruski vojnici pretražili su sve prostorije u potrazi za oružjem i eksplozivom.

Inženjeri, nadzornici i drugo tehničko osoblje dobilo je odobrenje da nastavi s radom. U sljedeća dva dana dovedeni su timovi iz ruske državne agencije za atomsku energiju Rosatom.

image

Fotografija ruskog vojnika u Černobolu

AFP

Osoblje Černobila je svakako željelo zadržati kontrolu nad održavanjem nekadašnje elektrane. Elektrana nije u pogonu, no radioaktivni otpad je još uvijek uskladišten na mjestu najgore nuklearne katastrofe na svijetu. Od nesreće 1986. godine, utrošene su milijarde dolara kako bi se mjesto očistilo i zaustavila daljnja kontaminacija. Ako se uvjeti oko elektrane motre na pravi način, ne postoji velik rizik od curenja radioaktivnog materijala.

- Željeli su znati kako se upravlja postrojenjem. Tražili su informacije o procedurama i operacijama te dokumente. Bojao sam se jer je ispitivanje bilo stalno, ponekad i nasilno, kazao je Oleksandr Lobada, nadzornik sigurnosti radijacije u bivšoj elektrani.

Na najvišem katu glavne zgrade elektrane nalaze se ključne prostorije odakle se kontrolira čitavim postrojenjem, smještene na obje strane dugog, uskog prolaza. Neke su prostorije zaključane. Kad Rusi nisu uspjeli naći ključeve, na silu su ušli u prostorije izrezavši na vratima dio s bravom.

image

Nuklearna elektrana u Černobilu

Sergei Supinsky/AFP

- Stalno smo s njima pregovarali, pokušavajući ih ne uvrijediti, kako bi pustili naše osoblje da i dalje upravlja postrojenjem, kaže inženjer Valerij Semonov.

Kad je elektrana na tri dana bila odsječena, Semonov kaže kako su se jako mučili pronaći gorivo kako bi generator nastavio raditi, a nešto su čak i ukrali od Rusa.

- Da smo ostali bez goriva, to bi bila katastrofa, kaže Lobada.

- Moglo se dogoditi da dođe do curenja radioaktivnog materijala. Možete samo zamisliti koja bi to razina bila. Nisam se bojao za svoj život. Bojao sam se što će se dogoditi ako nitko ne bude nadgledao elektranu. Bojao sam se da će to biti tragedija za čitavo čovječanstvo, kazao je.

image

Ruske snage oko Černobila

AFP

Područje iza elektrane naziva se 'Crvena šuma' i to je jedno od najradioaktivnijih mjesta na zemlji. Snimke dronovima koje je objavila ukrajinska vojska pokazuju da su ruski vojnici ondje kopali rovove, pa čak i boravili u tom području. To su novinarima BBC-ja potvrdili i zaposlenici elektrane.

To je, ujedno, i dokaz koliko su malo ruski vojnici znali o mjerama nuklearne sigurnosti.

Energoatom, ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju, objavila je da su ruski vojnici bili izloženi 'značajnim dozama' radijacije.

Neposredno pored sarkofaga koji štiti oštećeni nuklearni reaktor, ruski su vojnici poslagali vreće s pijeskom iza kojih bi se mogli sakriti u slučaju napada.

Valerij se tom potezu ruga i kaže da ukrajinski vojnici ni u ludilu ne bi pucali na nuklearni reaktor.

U podrumu glavne zgrade, prostorija nalik na spavaonicu posve je opljačkana. Po podu su razbacani tepisi, madraci, odjeća, cipele i druge osobne stvari pripadnika ukrajinske nacionalne garde koje su ondje držali Rusi. Dužnosnici Černobila kažu da su ruski vojnici opljačkali što god su mogli kad su odlazili, a sa sobom su odveli i zatočene gardiste.

- Uspjeli smo zaštititi elektranu. Ali uznemiruje činjenica da su odveli 169 naših vojnika, kaže Valerij.

Nije potvrđeno gdje se zatočeni Ukrajinci trenutno nalaze, ali osoblje elektrane vjeruje da su odvedeni u Rusiju.

image

Prostorije elektrane nakon što su ih napustili ruski vojnici

Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko posjetio je Černobil u petak te donio hranu i razne zalihe osoblju elektrane. Pristup elektrani je nedavno omogućen okolnim putem. Most prema Černobilu je raznesen kako bi se zaustavilo napredovanje Rusa.

Porošenko ima upozorenje za svijet.

- Jesmo li sigurni da se ruske trupe neće opet ovdje pojaviti? Moju odgovor je ne. Putin je posve nepredvidiv. A širenje nuklearnog oblaka ne mogu zaustaviti državne granice. On može stići do istočne Europe, do središnje Europe, pa čak i do Velike Britanije. Opasnost od nuklearne kontaminacije Europe jako je visoka dok god Rusija nastavlja s ovim ratom, ustvrdio je Porošenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2022 23:14