DEMANTI

Ispravak članka ‘Milan Popović traži reviziju postupka protiv Severine, tvrdi da sa sinom živi u Srbiji‘

Ispravak objavljujemo na način propisan člankom 41. stavak 1. Zakona o medijima u vezi sa člankom 40. Zakona o medijima
Severina Kojić
 Goran Mehkek/cropix

Povodom članka koji je 9. travnja 2021. godine pod naslovom "Milan Popović traži reviziju postupka protiv Severine, tvrdi da sa sinom živi u Srbiji" objavljen portalu Jutarnji.hr, objavljujemo ispravak netočne i nepotpune informacije Milana Popovića, zastupanog po odvjetnici Željki Pokupec:

Netočno su iznesene tvrdnje da bi Milan Popović u reviziji pred srpskim sudom navodno iznosio kakve nove i / ili drugačije činjenice od onih koje je već iznio tijekom postupka koji je prethodio izjavljenoj reviziji i koje je činjenica utvrdio sam Sud.

Naime, notorna je činjenica da se revizija (odnosno prijedlog za dopuštenje revizije u Republici Hrvatskoj) ne može podnijeti zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega se ističe kako je Milan Popović u podnijetoj reviziji tražio isključivo pravilnu primjenu materijalnog i procesnog prava, na već utvrđeno činjenično stanje, te u podnesenoj reviziji ne iznosi nikakve nove i / ili drugačije činjenice od onih već utvrđenih, a kako se to netočno iznosi u objavljenom tekstu.

Milan Popović je, u izjavljenoj reviziji tražio isključivo pravilnu primjenu prava u pogledu nadležnosti, a vezano za odlučivanje o pravu roditelja na izdavanje putnih isprava.

S time u vezi, neistinite su tvrdnje da bi Milan Popović pred različitim sudovima, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Republici Srbiji iznosio različite tvrdnje, u pogledu prebivališta odnosno boravišta, kako svojega, tako i mlt. djeteta.

Osim toga činjenicu da mlt. dijete ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji ne osporava ni majka djeteta, iako je ista bezuspješno tvrdila da je isto ishođeno kaznenim djelom, o čemu je svoje odluke donijelo Osnovno javno tužilaštvo u Srbiji i nadležno državno odvjetništvo u Republici Hrvatskoj, kada je odbacilo kaznene prijave podnijete od strane majke djeteta.

Suprotno navodima iznijetim u tekstu da Milan Popović u Republici Hrvatskoj nema niti nekretnine niti imovinu, ističu se značajne investicije u nekretnine u Republici Hrvatskoj od strane Milana Popovića. Osim toga, nadležna porezna uprava je Milanu Popoviću izdala i Potvrdu o rezidentnosti. Sukladno, odredbama Zakona o porezu na dohodak, rezident je - između ostalog - fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište, dok je prema Zakonu o porezu na dobit - između ostalog - rezident pravna i / ili fizička osoba čije je sjedište upisano u sudski ili drugi registar ili upisnik u Republici Hrvatskoj ili kojima se mjesto stvarne uprave i nadzor poslovanja nalazi u Republici Hrvatskoj.

Ujedno ističemo, kako je sukladno odredbama, kako Porodičnog zakona Republike Srbije, tako i odredbama Obiteljskog zakona Republike Hrvatske, u postupcima koji se tiču djece i roditeljskog prava javnost isključena. Podaci iz sudskih spisa predstavljaju službenu tajnu i nju su dužni čuvati svi sudionici u postupku kojima su ti podaci dostupni. S time u vezi ističe se, kako i Kazneni zakon Republike Srbije, tako i Kazneni zakon Republike Hrvatske, propisuje kao posebno kazneno djelo povredu tajnosti postupka prema osobi koja bez dozvole suda objavi tijek postupka koji je po zakonu tajan.

Želja Milana Popovića je jedino da sudovi bilo u Republici Srbiji, bilo u Republici Hrvatskoj, pravilno primijene pravo, te da se sudovi prilikom odlučivanja rukovode isključivo interesom djeteta.

U Zagrebu, 7. svibnja 2021.

Milan Popović, zastupan po Željki Pokupec, odvjetnici iz Zagreba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:17