STRAH OD TERORISTA

ISPRAZNIO VAM SE MOBITEL? ONDA NE MOŽETE U AVION! Bizarno novo sigurnosno pravilo na prekooceanskim letovima

 Arhiva CROPIX

Putnici na interkontinentalnim letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva za Sjedinjene Američke Države uskoro će biti suočeni s novim bizarnim sigurnosnim zahtjevom - morat će biti u stanju upaliti svoje elektroničke uređaje pred zaštitarima na aerodromu, inače će im biti zabranjen ukrcaj na njihov let. Neće im biti dopušteno ući u avion čak niti ako ostave svoj uređaj na aerodromu ili ga pošalju poštom.

Najveća britanska zrakoplovna kompanija, British Airways, upozorila je putnike da će čak i novi uređaji, kupljeni na aerodromu, morati biti napunjeni, ili će putnici biti zaustavljeni pri ukrcaju.

Tranzitni putnici kojima se mobitel, tablet ili laptop ispraznio na prvoj etapi putovanja morat će ga napuniti prije prolaska kroz sigurnosnu provjeru.

Razlog za ova bizarna nova sigurnosna pravila je osnovani strah da je al-Qaida razvila novu vrstu eksploziva koju je nemoguće otkriti standardnim provjerama na aerodromu. Zaštitari će stoga od putnika tražiti da pred njima upale svoje uređaje, kako bi bili sigurni da se u njemu nalazi ispravna baterija, a ne opasni eksploziv.

Obavještajne službe zabrinute su da bi teroristička skupina mogla pokušati iskoristiti britanske i druge zapadne džihadiste iz Sirije i Iraka kao bombaše samoubojice.

S druge strane, bivši direktor britanske vojne obavještajne službe MI6 Sir Richard Dearlove tvrdi kako su britanska vlada i mediji ‘napuhali terorističku prijetnju izvan svih proporcija.’

- Islamistički fanatici su sad više zauzeti borbom muslimana protiv muslimana, kao što se vidi iz sukoba u Siriji i Iraku, tvrdi Sir Dearlove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:15