VUČIĆ SE POVLAČI

Ispunjen i treći zahtjev ekologa: Aktivisti odustaju od blokade prometa, prosvjed premještaju na drugo mjesto

Gradska skupština u Loznici povukla je prostorni plan po kojem je kompanija Rio Tinto mogla podignuti rudnik litija na tom području
 Oliver Bunic/AFP

Nakon što su ekološki prosvjednici tri subote zaredom blokirali ceste u Beogradu i širom Srbije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najprije je ispunio zahtjev da se odustane od spornog zakona o eksproprijaciji i promijeni zakon o referendumu, a u četvrtak je i gradska skupština u Loznici povukla prostorni plan po kojem je anglo-australska kompanija Rio Tinto mogla podignuti rudnik litija na tom području.

Niti jedan gradski vijećnik nije glasao protiv, nakon što je Vučić prije dva dana objavio da će Loznica ukinuti prostorni plan, što je bio zahtjev prosvjednika.

Međutim, aktivisti najavljuju nove prosvjede za subotu. Aleksandar Jovanović Ćuta iz udruge Ekološki ustanak izjavio je da problem još nije riješen, nego da vlada Srbije treba poništiti sve sporazume s Rio Tintom i ukinuti uredbu iz 2020. godine. Ekološki ustanak zahtijeva da Vlada poništi sve memorandume i tajne ugovore i raspustiti radnu grupu za Rio Tinto, prenosi beogradski Danas.

U subotu će, umjesto dosadašnjih blokada cesta, organizirati demonstracije ispred zgrade Vlade u Beogradu, a građene iz drugih gradova pozivaju da se u 14 sati okupe ispred skupština općina sa zahtjevima za kontrolu i protjerivanje zagađivača iz tih mjesta. Aktivist Ekološkog ustanka Đorđe Miketić za Danas je rekao da je na vezi s ljudima s 50 lokacija na kojima su prošle subote organizirane blokade, s kojima dogovara iduće korake.

List Danas je objavio konkretne zahtjeve Ekološkog ustanka: aktivisti objavljuju redne brojeve uredbi i odluka čije poništenje traže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:57