PUT U REFORMU CRKVE

Istaknuti njemački biskup danas održao znakovitu i značajnu propovijed, pitanje je kako će reagirati Vatikan...

Bätzing je na čelu Njemačke biskupske konferencije, te vodi i skupnu Sinodski put koji teži za reformama

Papa Franjo i kardinal Georg Bätzing

 Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia/Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia

Biskup koji je u središtu reformatorskih težnji Njemačke katoličke crkve u nedjeljnoj je propovijedi odgovorio na ljetošnje kritike upućene iz Vatikana.

"Svatko tko izbjegava dijalog s modernošću pa se čak tomu kategorički opire, posve gubi priliku da unese promjene u modernu kulturu i da ljude današnjice pridobije za Kristovo učenje", rekao je Georg Bätzing u propovijedi održanoj u zapadnonjemačkom gradu Essenu

Bätzing je na čelu Njemačke biskupske konferencije, te vodi i skupnu Sinodski put koji teži za reformama: da se i ženama omogući da postanu svećenice te da Crkva prizna i blagoslovi istospolne veze, a želi i reforme vezane uz svećenički celibat i odnose s autoritetom.

Vatikan je u srpnju kritizirao Sinodski put kazavši da on nema ovlasti podučavati biskupe o doktrini ili moralu te je upozorio da bi to moglo rezultirati raskolom u Katoličkoj crkvi.

To što biskupi pokušavaju provesti u Njemačkoj nije "jeftini" odgovor na pitanja današnjice, rekao je Bätzing.

"Riječ je o putu Crkve od samog početka", rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Objasnio je da se pokušava spasiti ono što je pozitivno u Crkvi pošto je zadnjih godina narušen njezin ugled razotkrivanjem niza zastranjenja, od spolnog zlostavljanja i nečovječnog postupanja prema domorodačkim zajednicama do pronevjera novca.

image

Kardinal Georg Bätzing

Gordon Welters/Afp/Profimedia/Gordon Welters/Afp/Profimedia

Četvrto zasjedanje sinodske skupine počinje u četvrtak.

Sinodski put, čiji naziv potječe od okupljanja svećenika i vjernika koji su oblikovali doktrine ranog kršćanstva, odražava široko rasprostranjenu frustraciju vodstvom pape Franje, posebno u sjevernoj Europi.

U većem cijelu Europe i Sjeverne Amerike blagoslov istospolnih zajednica i zaređenje žena nisu kontroverzni, no takav bi potez službenog Vatikana mogao biti rizik za otuđenje većih zajednica u Južnoj Americi i Africi.

Na kongresu održanom u veljači, 115 svećenika i 115 članova laika iz Središnjeg odbora njemačkih katolika glasalo je za to da se i svećenicima dopusti stupanje u brak, a s odbora je poslana i poruka da se spolni odnos istospolnih parova ne bi trebao smatrati grešnim.

Sudionici su tada istaknuli i da bi laici trebali imati više utjecaja na izbor biskupa - što je osjetljiv zahtjev u Njemačkoj gdje su mnogi vjernici razočarani nespretnim postupanjem crkvenih dužnosnika u slučajevima svećeničkog zlostavljanja djece.

Tijekom 2020. crkvu je službeno napustilo više od 400.000 od 23 milijuna njemačkih katolika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 02:48