OPASNI PUT

Iste scene i nakon tragedije: Britanska obalna straža presrela desetke migranata na gumenjacima

27 osoba poginulo je prilikom prevrtanja broda na napuhavanje koji je migrante iz Francuske prevozi u UK

Od ranog jutra u britanski Dover nastavili su pristizati brodovi s migratima

 Stuart Brock/lnp/Shutterstock Editorial/Profimedia

Britanska obalna straža i volonteri različitih udruga jutro nakon velike tragedije u La Mancheu ponovno gledaju iste scene. Deseci migranata naslagani u brodove na napuhavanje i dalje prelaze taj morski prolaz, usprkos ozbiljnoj opasnosti.

Migrante na put navodi mreža krijumčara ljudima, koja u brodove na napuhavanje zna "natiskati" i šezdesetak osoba. Zatim ih s obala Francuske, mahom u okolici Calaisa, šalju putem britanskog Dovera. Srećom, mnoge od njih uspiju presresti brodovi obalne straže, jer gumenjaci su, posebno u zimskim uvjetima, nepouzdano prijevozno sredstvo za tu udaljenost.

Upravo je u brodu na napuhavanje noćas uz obale Francuske stradalo 27 migranata, među kojima je bila i djevojčica te pet žena. Njihov se brod prevrnuo u hladnom moru.

Zbog umiješanosti u tragediju francuska je policija uhitila četvoricu krijumčara.

Procjenjuje se kako na prijevozu jednog migranta mreža krijumčara zaradi i šest tisuća eura. U mreži aktivno sudjeluju Kurdi, Rumunji, Vijetnamci i Pakistanci. Mjesečno prevezu oko 250 migranata, a ukupno zarade oko tri milijuna eura.

Nakon sinoćnje tragedije britanski je premijer Boris Johnson najavio pokretanje zajedničke radne skupine britanskih i francuskih službenika, čiji će cilj biti zaustavljanje plovidbe takvih brodova, kako bi se izbjegle potencijalne tragedije.

Britanske su vlasti objavile kako je u 2021. godini ilegalno u zemlju preko La Manchea ušlo 25.700 osoba, što je već sad trostruko više nego u čitavoj 2020. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:44