NASILJE U SUDANU

Isteklo primirje, eskalirale borbe u Kartumu: Vojska avionima gađa paravojne snage diljem grada

Sporazum o prekidu vatre od 22. svibnja doveo je do smanjenja intenziteta borbi i ograničenog pristupa za humanitarnu pomoć

Sukobi u Kartumu/Arhivska fotografija

 Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency Via Afp

Stanovnici sudanskog glavnog grada Kartuma rekli su da je u nedjelju došlo do eskalacije sukoba u nekoliko gradskih područja nakon što je između sukobljenih strana završilo primirje, kojemu su posredovale Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija.

Svjedoci su rekli da se vojni zrakoplov srušio u Omdurmanu, jednom od tri grada koji čine regiju glavnog grada.

Vojska, koja koristi borbene mlazne zrakoplove kako bi gađala paravojne Snage za brzu potporu (RSF) raširene diljem glavnog grada, nije odmah komentirala eskalaciju nasilja. Sukob je započeo 15. travnja i izazvao veliku humanitarnu krizu.

Saudijska Arabija i SAD su objavile da i dalje svakodnevno razgovaraju s delegacijama vojske i RSF-a, koje su ostale u Džedi unatoč tome što su pregovori o produžetku primirja obustavljeni prošlog tjedna.

"Ti su razgovori usredotočeni na olakšavanje humanitarne pomoći i postizanja sporazuma o budućim koracima koje strane moraju poduzeti prije nego što se pregovori u Džedi nastave", objavile su dvije države u zajedničkoj izjavi.

Sporazum o prekidu vatre je stupio na snagu 22. svibnja, a istekao je u subotu navečer. Doveo je do smanjenja intenziteta borbi i ograničenog pristupa za humanitarnu pomoć, no opetovano je bio kršen kao i prethodni dogovori.

Borbe su u nedjelju zabilježene u središnjem i južnom dijelu Kartuma te u Bahriju, preko Plavog Nila na sjeveru.

"U južnom dijelu Kartuma živimo u strahu od nasilnog bombardiranja, zvuka protuzračnog oružja i nestanka električne energije. U pravom smo paklu", rekla je 34-godišnja Sara Hassan.

Do smrtonosnih borbi je došlo i na krajnjem zapadu zemlje u pokrajini Darfur, već duže vrijeme pogođenu sukobima i humanitarnim izazovima.

Sedmotjedni sukob je raselio 1,2 milijuna ljudi unutar zemlji, a dodatnih 400.000 je natjerao na bijeg u susjedne zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 19:36