DAN D ZA EU

ISTIČE ULTIMATUM GRČKOJ Njemački ministar financija: Danas smo se dodatno udaljili od dogovora...

"Postoji veće udaljavanje nego približavanje", rekao je njemački ministar financija po dolasku na sastanak Euroskupine u Bruxellesu

NOVO 16:20 >>> Njemački ministar financija Wolfgang Schauble je ocijenio u četvrtak u Bruxellesu da su se Grčka i njezini vjerovnici, koji vode teške pregovore o tome kako Grčkoj omogućiti primanje posljednje tranše od 7,2 milijarde eura iz postojećeg programa pomoći, još dodatno udaljili, dok je europski povjerenik Pierre Moscovici nešto ranije rekao kako su se, suprotno tome, gledišta približila.

"Grci su napravili korak unatrag" u posljednjim pregovorima između Atene i triju institucija, Europske središnje banke (ECB), MMF-a i Europske komisije, koje zahtijevaju od Grčke reforme u zamjenu za novac, ustvrdio je Schauble. "Postoji veće udaljavanje nego približavanje", rekao je njemački ministar po dolasku na sastanak Euroskupine u Bruxellesu koji će biti posvećen toj temi.

Europski povjerenik Pierre Moscovici je pak, nakon višesatnih pregovora tijekom noći i ponovo tijekom jutra, ocijenio da se gledišta približavaju.

Moscovici je u četvrtak ujutro na društvenoj mreži Twitter napisao "Kad postoji volja, postoji put", čime je pokazao optimizam u tom predmetu, dok Schauble zadržava tvrdu liniju i nije sklon ustupcima Ateni.

"Još postoje neslaganja u vezi poreza na dodatnu vrijednost i mirovina", rekao je jedan europski izvor.

________________________________________

10:50 >>> Grčka je dobila ultimatum.

Vjerovnici su na posljednjim pregovorima grčkom premijeru Aleksisu Tsiprasu dali vremena do 11 sati da složi funkcionalan plan ekonomskih reformi.

U suprotnom, Grčka neće dobiti 7,2 milijarde eura potrebnih za spas od bankrota.

________________________________________

BRUXELLES - Grčka pozicija u pregovorima oko novca za reforme ostala je i dalje čvrsta, a razgovori s međunarodnim vjerovnicima će se nastaviti u četvrtak ujutro, izjavio je grčki dužnosnik nakon što su kasno, u noći sa srijede na četvrtak, završili pregovori.

Tehnički timovi će sastati u četvrtak tri sata ranije od početka pregovora, rekao je dužnosnik.

Ministri financija eurozone optužuju Atenu da odbija kompromis.

"Grčka vlada i dalje je čvrsto na svojim pozicijama", rekao je dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:33