SIRIJA

ISTINA O UNIŠTENJU PALMIRE Stigao izvještaj UNESCO-a koji otkriva koliko su džihadisti ISIS-a doista unakazili drevni arhitektonski biser

 Screenshot

Važne dijelove drevnog sirijskog grada Palmire uništili su militanti Islamske države, ali je nalazište očuvalo "veliki dio svoje cjelovitosti", objavili su u srijedu stručnjaci UNESCO-a.

Hram Bal Šamin je "sravnjen sa zemljom", zajedno s trijumfalnim vratima, napisali su stručnjaci te UN-ove agencije u izvješću nakon posjete Palmiri od 24. do 26. travnja.

Uništeni su ili oštećeni i kipovi te sarkofazi koji su bili preveliki za premještanje iz gradskog muzeja na sigurno, kažu eksperti čiji će cjeloviti izvještaj biti objavljen u lipnju.

No, "unatoč uništavanju nekoliko ključnih građevina, arheološko nalazište Palmire sačuvano je u velikom dijelu svoje cjelovitosti i autentičnosti", ističe se u izvješću.

Snage sirijske vlade su uz pomoć ruskog zrakoplovstva u ožujku ponovno osvojili Palmiru, jedno od mjesta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, što je bila značajna pobjeda režima predsjednika Bašara al-Asada nad Islamskom državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:57