COVID U EUROPI

Istok Europe ‘gori‘, na zapadu tri zemlje razmišljaju o lockdownu, a u Portugalu mjere se - ukidaju

U Berlinu necijepljeni neće moći ni na Advent, a u glavnom gradu Francuske stariji od 65 moraju primiti treću dozu

Cijepljenje u Njemačkoj

 Ina Fassbender

Suočen s velikim rastom broja zaraženih, niz europskih zemalja u posljednjih je desetak dana odlučio postrožiti mjere. Hrvatska je među najjače pogođenim zemljama. Po podacima Johns Hopkins Universityja, tu su i baltičke zemlje (Litva, Latvija, Estonija), Crna Gora, Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka i Belgija. O lockdownu se govori u Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji.

Njemačka i Austrija bilježe rekordne brojeve zaraženih: od ponedjeljka 15. listopada necijepljeni će moći samo u dućan i javni prijevoz u Berlinu, Brandenburgu i Baden Würtenbergu. To pravilo 2G, da test nije dovoljan, nego morate biti cijepljeni ili imati potvrdu da ste preboljeli koronu, uveo je Hamburg još u kolovozu, u međuvremenu Bavarska i još četiri njemačke savezne države. Iako Berlin ima devet puta manje novozaraženih od Hrvatske, nećete moći posjetiti ni neki od adventskih sajmova ako niste cijepljeni. U najmnogoljudnijoj Sjevernoj Rajni-Westfaliji na snazi je 3G pravilo (cijepljen, prebolio ili testiran) kao i u pet drugih saveznih država, što znači da za ulazak u razne lokale priznaju i negativan test. Sa 67 posto cijepljenih, Njemačka još ima 27 milijuna necijepljenih, a 2,7 milijuna je starije od 60 godina.

Zbog rekordnog broja mrtvih u Latviji će od 15. studenoga necijepljeni moći samo u osnovne dućane. U Litvi necijepljeni od sredine listopada imaju pristup samo osnovnim uslugama. Više stope zaraženih od baltičkih zemalja imaju samo Hrvatska i Slovenija.

Od ponedjeljka 8. studenoga u cijeloj Austriji necijepljeni mogu samo u dućan i u javni prijevoz. Ovog tjedna Danska je odlučila vratiti covid-potvrde nakon dva mjeseca, u trenutku kad je ta zemlja od 5,8 milijuna stanovnika, s 200 novozaraženih dnevno u rujnu, skočila na 2300, uz 2,3 posto pozitivnih testova. Hrvatska istovremeno ima 7000 novozaraženih, uz 50 posto pozitivnih testova. Srbija je od 8. studenoga proširila upotrebu covid-putovnica u kafićima, restoranima i kockarnicama od 20 sati.

Francuska će od 15. prosinca tražiti da svi stariji od 65 godina prime treću dozu cjepiva šest mjeseci nakon druge doze. Covid-putovnica (preboljeli, cijepljeni ili negativni test ne stariji od 72 sata) od 9. kolovoza potrebna je Francuzima za kafiće, restorane, kina i međugradske vlakove, od 30. kolovoza obavezne su za sve stalno zaposlene, a od 30. rujna za maloljetnike od 12 do 17 godina.

Prva je covid-putovnice uvela Italija i za zaposlene. Slijedila ju je Slovenija, koja ih od rujna zahtijeva od većine zaposlenih te za ulaz u većinu lokala i događaja. Bez potvrde možete u dućan, apoteku i bolnicu. Slovenci su od 8. studenoga jako postrožili: covid-potvrdu moraju imati svi stariji od 12 godina, lokali rade do 22 sata, goste smiju poslužiti samo za stolom, zabranjeno je okupljanje ljudi koji nisu članovi istog kućanstva. Svaki posjetitelj mora imati najmanje 10 četvornih metara prostora, zabranjene su platnene maske. Slovenci su zatvorili sve noćne klubove. Škole rade, učenici će se testirati tri puta tjedno.

Ovog je tjedna češka vlada u hitnu proceduru uputila zakon po kojem će poslodavci moći od zaposlenih tražiti covid-potvrde. Isto će pravo imati vlasnici ugostiteljskih lokala i trgovina.

Grčka također zahtijeva covid-putovnicu za ugostiteljstvo, kao i Latvija. U Belgiji od 1. studenoga svi stariji od 16 moraju pokazati covid-potvrdu kad ulaze u kafić, restoran, teretanu ili idu na koncert.

Portugal je u listopadu ukinuo obvezu predočenja covid-potvrde na ulazu u restorane kad je procijepljenost narasla na 86 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:37