POVIJESNA OLUJA

Istok SAD-a sprema se na ‘bombašku ciklonu‘: Past će dva metra snijega, u Chicagu zapalili tračnice

Kad temperature padnu ispod nule, paljenje tračnica sprječava njihovo smrzavanje
 Railstream, LLC.

Istočna obala SAD-a priprema se za veliku mećavu koja bi trebala pogoditi tu regiju prvi put u četiri godine.

Predviđa se da će se oluja protezati od Južne Karoline do davezne države Maine, a obalne dijelove poharat će orkanski vjetrovi.

Na putanji oluje nalazi se 75 milijuna stanovnika, a guverneri New Yorka, New Jerseyja, Marylanda, Rhode Islanda i Virginije proglasili su izvanredno stanje, poručivši građanima da se zbog vlastite sigurnosti klone cesta.

Gradonačelnica Bostona Michelle Wu rekla je da bi oluja mogla biti 'povijesna'. Prognostičari kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao Nor'easter, prekriti područje Bostona s do 61 cm snijega. Trenutni rekord zabilježen je 2003. godine kada je u periodu od 24 sata palo 70 centimetara snijega.

U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snijega. Meteorološki dužnosnici upozoravaju i na poplave u obalnim dijelovima.

Između petka i nedjelje otkazano je više od 5000 američkih letova.

'Putovanje bi trebalo biti ograničeno samo na hitne slučajeve', upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u Bostonu.

'Ako morate putovati, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite uz svoje vozilo.'

Očekuje se da će se oluja formirati uz obalu Južne i Sjeverne Karoline u petak navečer, a onda će vjetar ojačati i vjerojatno dozeći brzinu uragana, prognozira NWS-u i Accuweatheru. Širom sjeveroistoka izdano je upozorenje na mećavu, što je prvi put od 2018. godine.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz 'bombogenezu', što znači da se očekuje da će se hladniji zrak pomiješati s toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog tlaka. Taj proces dovodi do takozvane 'bombaške ciklone'.

Na Floridi se također očekuju neke od najnižih temperatura u posljednjih nekoliko godina, što će dovesti do toga da se iguane - hladnokrvna vrsta guštera - ukoče i počnu padati s drveća.

Srećom, nakon pada iguane se brzo oporave pa lokalne vlasti upozoravaju građane da ih ne diraju i ne ometaju kada padnu sa stabla.

Zanimljiva snimka stiže i iz Chicaga. Naime, nadzorne kamere sa željezničke postaje u Illinoisu snimile su neobičnu scenu gorućih tračnica. No nije riječ o podmetnutom požaru već o smišljenom načinu da se izbjegne kašnjenje vlakova. Naime, kad temperature padnu ispod nule, paljenje tračnica sprječava njihovo smrzavanje.

Pogledajte kako to izgleda:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:44