POKAZIVANJE MIŠIĆA

ISTOK SIBIRA TRESE SE OD PUTINOVIH TENKOVA I AVIONA Najveći vojni manevri Rusije u posljednjih 37 godina imaju samo jednu poruku Zapadu

 
 Reuters

Na samom istoku Rusije danas su počeli najveći vojni manevri u Rusiji u posljednjih 37 godina.

Uz to, prema broju vojnika i vojne tehnike bit će veći čak i od onih 'komunističkih' 1981. godine na granicama od Poljske do tadašnje Čehoslovačke. Tada je, na vojnoj vježbi 'Zapad-81.', bilo angažirao 100 tisuća vojnika, a na ovima, 'Istok-18.', bit će čak 300 tisuća vojnika, 1000 zrakoplova i helikoptera te 35 tisuća tenkova i oklopnih vozila.

Dodatna je specifičnost ovih manevara da su u neku ruku i međunarodni jer će u njima sudjelovati snage mongolske vojske, ali i - što je puno značajnije - 3200 vojnika Kineske narodne armije sa svojim zrakoplovima i vojnom tehnikom.

Vojna vježba trajat će cijeli ovaj tjedan na području istočnog Sibira i ruskog Dalekog istoka. U manevrima će sudjelovati vojska Istočnog i Središnjeg vojnog okruga, Sjeverna i Tihooceanska ruska flota, ali i neke civilne organizacije i poduzeća poput Ruskih željeznica. Na vježbi 'Istok-18.' prikazat će se novi oružani repertoar ruske vojske: rakete Iskander, koje mogu nositi nuklearne glave, zatim nova generacija tenkova T-80 i T-90, ali i najnoviji borbeni avioni Su-34 i Su-35.

Kako pišu ruski mediji, vojna vježba je svojevrsna poruka Zapadu - ako nećete vi s nama, ima tko će. Pritom se misli na Kinu i sudjelovanje njihovih vojnika. Naravno, manevri su i poruka NATO-u jer se pokazuje snaga i spremnost ruske vojske, pogotovo nakon što su u Poljskoj i baltičkim republikama (gdje su se 1981. godine i održavali manevri “Zapad-81.”) raspoređene snage NATO-a uzduž ruskih granica.

Početkom godine je Putin zazveckao oružjem te predstavio novu generaciju ruskih interkontinentalnih raketa te još neke rakete kojima je želio poručiti da Rusija ima dovoljno sofisticiranog oružja. Istodobno s ovim mamutskim manevrima, u subotu 7. rujna počele su i vojne vježbe ruske mornarice u Sredozemlju u kojima sudjeluje 26 brodova i 30 zrakoplova te najveći nosač raketa “Maršal Ustinov”.

Tom vježbom u Sredozemlju Rusija šalje poruku SAD-u zbog najava da bi se mogla umiješati u rat u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:19