SUHOJ SUPERJET 100

ISTRAGA OTKRILA UZROK STRAŠNE NESREĆE NA MOSKOVSKOM AERODROMU U KOJOJ JE POGINULA 41 OSOBA Državna komisija utvrdila zašto se srušio ruski avion

 
 Reuters, Profimedia

Ruskom putničkom zrakoplovu Suhoj Superjet 100 koji se srušio u svibnju pri čemu je poginula 41 osoba prestao je raditi autopilot nakon udara munje i udario je u tlo prekomjernom brzinom, navodi se u izvješću provedene istrage, objavile su u petak ruske novinske agencije.

U preliminarnom izvješću Međudržavnog zrakoplovnog odbora (IAC) koje istražuje zrakoplovne nesreće u Rusiji, nije zaključeno treba li kriviti pogrešku pilota, izvijestile su agencije.

U zrakoplovu ruske tvrtke Aeroflot su 5. svibnja bila 73 putnika i pet članova posade kada je morao prisilno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo.

Snažno je udario u pistu, izbio je požar, a trup zrakoplova se brzo pretvorio u vatrenu kuglu.

Nekoliko putnika i članova posade je uspjelo pobjeći kroz izlaze u slučajevima opasnosti, ali drugi nisu uspjeli unatoč dolasku vatrogasnih postrojbi na mjesto događaja.

Preliminarni izvještaj također pokazuje da je posada odlučila nastaviti s planiranim slijetanjem unatoč automatskom sustavu koji im je savjetovao da ga prekinu i pokušaju s drugim slijetanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 18:25