ILEGALNO FINANCIRAO KAMPANJU

ISTRAGA PROTIV SARKOZYJA Bivši francuski predsjednik ipak na sudu zbog slučaja Bettencourt

Iako je u studenome prošle godine odvjetnik bivšega francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja tvrdio da su optužbe protiv njegova klijenta konačno odbačene, slučaj je dobio neočekivani obrat te je protiv Sarkozyja i službeno pokrenuta istraga zbog iskorištavanja najbogatije žene Francuske, danas 90-godišnje Liliane Bettencourt.

Odluka o istrazi

Istražitelji, naime, sumnjaju da je Sarkozy tijekom izborne kampanje 2007. godine svjesno iskoristio mentalne slabosti vremešne nasljednice kozmetičke kompanije L’Oreal, čije se bogatstvo procjenjuje na 18 milijardi eura, kako bi od nje osobno ili preko svojih suradnika uzeo oko četiri milijuna eura donacija, kojima se navodno financirala njegova predsjednička kampanja i obilno “potpomogla” stranačka blagajna UMP-a (Unija za narodni pokret).

Odluka o pokretanju istrage uslijedila je nakon što je sudac Jean-Michel Gentil potpuno neočekivano i u najvećoj diskreciji pozvao Sarkozyja u srijedu kasno navečer na sud u Bordeauxu te ga izravno suočio s iskazima četiriju bliskih suradnika Liliane Bettencourt. Sudac je, naime, želio utvrditi koliko se puta bivši francuski predsjednik susreo s Liliane Bettencourt budući da nema izravnih očevidaca primopredaje kuverti s novcem između Sarkozyja i Liliane Bettencourt.

U dosadašnjem dijelu postupka Sarkozy je tvrdio da se tijekom kampanje samo jednom pojavio u kući Bettencourtovih, i to kako bi se kurtoazno susreo sa suprugom bogate nasljednice.

No, čini se kako je osoblje najbogatije žene Francuske u srijedu iznijelo drugačiju priču jer su navodno potvrdili da je Sarkozy došao više puta tražeći novac za kampanju. Sarkozy je na sud stigao neobrijan, vozeći se na stražnjem sjedalu Renaulta Espacea, a sa suda je izašao oko 22 sata.

Slučaj nelegalnog financiranja kampanje i kuverti s novcem, koje su ili njegovi suradnici ili Sarkozy osobno preuzimali od vremešne bogate nasljednice, vuče se još od proljeća 2010. godine. Tada je bivša računovotkinja obitelji Bettencourt, Claire Thibout, policiji izjavila da je osobno uručila kuvertu sa 150.000 eura bliskom suradniku Bettencourtovih znajući kako je kuverta namijenjena Sarkozyjevu bliskom suradniku i blagajniku stranke Ericu Woerthu. Ne treba zaboraviti ni iskaze obiteljskog upravitelja koji je rekao da je nekoliko puta u spornom razdoblju podigao velike iznose sa švicarskih računa obitelji Bettencourt.

Mentalno zdravlje

Liječnik Liliane Bettencourt izjavio je kako se njezino mentalno zdravlje (pati od demencije i Alzheimerove bolesti) počelo pogoršavati u jesen 2006. godine i zbog toga se Sarkozyja ozbiljno tereti da je iskoristio njezinu smanjenu ubrojivost kako bi od nje izvukao znatnu novčanu korist.

Dokažu li istražitelji ove ozbiljne optužbe, Sarkozy bi mogao dobiti do tri godine zatvora i novčanu kaznu od 375.000 eura, no puno gori od zatvora mogao bi biti njegov konačni politički pad, i to u trenutku kad se sve glasnije spekulira o njegovu skorom povratku na francusku političku scenu te pripremama za predsjedničke izbore 2017. godine. Sarkozyjev odvjetnik Thierry Herzog je odluku o pokretanju istrage ocijenio “nekoherentnom i nepravednom” te očekivano najavio žalbu.

U redovima Sarkozyjeve stranke UMP jučer je vladala duboka konsternacija zbog najnovije vijesti o istrazi protiv bivšeg šefa u aferi koja je uvelike trebala biti iza njega. Pojedini su članovi odluku suda u Bordeauxu prozvali skandaloznom budući da su isti svjedoci u slučaju saslušani već više puta pa iz toga zaključuju da se radi o progonu bivšega francuskog predsjednika i “političkom činu osude”.

Pariški dom

U pariškom domu Nicolasa Sarkozyja i Carle Bruni od ranoga je jutra vladala panika. Sarkozy nije, kao što čini svako jutro, otišao u svoj odvjetnički ured. Štoviše, cijeli dan nije izlazao iz vile, u kojoj živi s obitelji, kako bi izbjegao susrete s brojnim novinarima.

U njegovu su se domu od jutra održavali “krizni sastanci” najužeg kruga suradnika kako bi dogovorili daljnju strategiju obrane.

Nicolas Sarkozy nije prvi francuski predsjednik uključen u afere nakon što je izgubio izbore.

I bivši francuski predsjednik Jacques Chirac svojedobno je pravomoćno osuđen zbog fiktivnog zapošljavanja u vrijeme dok je obnašao funkciju pariškoga gradonačelnika.

Francuska ljevica i socijalisti jučer su bili vrlo distancirani, znajući kako je samo dva dana ranije zbog istrage i ozbiljnih optužbi za utaju poreza i tajnih računa u Švicarskoj ostavku bio primoran dati i njihov ministar za proračun Jérôme Cahuzac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:53