NISU ODGOVORILI POZIVIMA U POMOĆ

ISTRAGA PROTIV UN-OVIH PLAVIH KACIGA POKAZALA Umjesto da štite napadnute humanitarne djelatnike, oni su ostali u bazi

 REUTERS

Pripadnici UN-ovih Plavih kaciga raspoređeni u Južnom Sudanu, početkom srpnja tijekom sukoba teškim naoružanjem su ostali u bazama umjesto da štite civile u glavnom gradu Jubi, obznanila je u srijedu jedna američka NGO.

Deseci tisuća Južnosudanaca sklonili su se u kampove "Zaštite civila" od sukoba koji traje u zemlji od prosinca 2013., dok su izvan tih kampova nije postojala nazočnost pripadnika UN-ovih postrojbi, navodi CIVIC (Center for Civilians in Conflict).

Kada su strani humanitarani djelatnici napadnuti, pripadnici Plavih kaciga nisu odgovorili na pozive u pomoć, ocijenila je NGO u izvješću.

"Ujedinjeni narodi moraju biti transparentni u pogledu neprimjerenog odgovora njihovih mirovnih snaga i jamčiti da će odgovorni odgovarati za svoja djela", dodaje CIVIC u priopćenju, gotovo dva mjeseca nakon pokretanja UN-ove istrage o nesposobnosti Plavih kaciga da spriječe napade na civile. CIVIC je pozvao UN da odredi embargo na oružje Južnom Sudanu, neovisnom od 2011.

Nakon što je u prosincu 2013. predsjednik Salav Kiir optužio svog bivšeg zamjenika Rieka Machara da ga želi svrgnuti, zemlja je zapala u građanski rat u kojem je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

Najmanje 300 osoba je ubijeno u sukobima u srpnju, kada je topništvo pogodilo dvije baze UN-a i dvojica kineskih pripadnika Plavih kaciga su poginula.

Početkom rujna je Salva Kiir načelo dogovorio raspoređivanje 4000 dodatnih pripadnika Plavih kaciga u zemlji, uz sadašnjih 13.500 i obećao je UN-u olakšati djelovanje.

Pripadnike Plavih kaciga je istražno povjerenstvo UN-a optužilo da nisu štitili civile tijekom napada na kamp UN-a u Malakalu u veljači kada je ubijeno najmanje 30 osoba i 123 su ranjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:34