NAPAD NA KAPITOL

Istraga se ubrzava, Trump sve nervozniji: Bjesni, psuje, naređuje, no bivši suradnici ga izdaju

Koloplet nedavnih otkrića može navesti na zaključak da se odbor Predstavničkog doma ubrzano kreće prema inkriminirajućem zaključku

Napad na Kapitol

 Saul Loeb/AFP

Prema izvorima upoznatim sa slučajem, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sve više uznemiruje odbor Predstavničkog doma koji istražuje napad na Kapitol te se čini zabrinut da bi mogao biti uvučen u opsežnu istragu pobune, iako on i dalje inzistira na tome da je nevin.

Trump je posljednjih tjedana imao sve više pritužbi na istragu, prigovarajući što je njegov bivši šef osoblja Bijele kuće, Mark Meadows, podijelio s povjerenstvom mnogo materijala o 6. siječnju te zato što su deseci drugih njegovih suradnika također surađivali, prenosi The Guardian.

Također su ga uznemirili bivši pomoćnici koji se pozivaju na Peti amandman u svojim izjavama - zbog toga, kako je rekao svojim suradnicima, izgledaju slabi i sudjeluju u zločinu - te ih smatra 'budalastima' jer nisu slijedili u ovome slučaju njegovog bivšeg stratega Stevea Bannona u jednostavnom ignoriranju sudskih poziva.

Kad Trump na televiziji uoči novi razvoj događaja u istrazi napada na Kapitol, počinje psovati zbog negativnog izvještavanja te se žali da je čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu, Kevin McCarthy, bio previše nesposoban da postavi republikance u odbor kako bi ga branili.

Bijes i psovke

Trumpov bijes uvelike koristi onu vrstu psovki koje je nekoć upućivao zbog istrage o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore i druge istrage koje su uslijedile nakon što je ušao u Bijelu kuću.

No, snažno ubrzanje istrage o tome jesu li se Trump i suradnici nezakonito urotili kako bi zaustavili potvrdu pobjede Joea Bidena na zajedničkoj sjednici 6. siječnja, čini se da ga duboko uznemiruje.

image

Donald Trump i Mark Meadows

Mandel Ngan/AFP

Slika koja izvire iz intervjua s više izvora bliskih Trumpu, uključujući sadašnje i bivše suradnike, sugerira da je bivši američki predsjednik satjeran u kut eskalacijom intenziteta istrage Odbora.

A Trumpov glasnogovornik ne odgovara na zahtjeve za komentarom.

No, dok se Trump bori kako bi se zaštitio od Odbora, s javnim saslušanjima iduće godine i s najavom da će ministarstvo pravosuđa pratiti istragu, ono što slijedi, kako se čini, biti će za Trumpa samo još više izdajnički put.

Trump uporno tvrdi da nije učinio ništa loše pri savjetovanju o načinima na koje se mogu poništiti izbori 2020. godine i ohrabrivanju pristaša da marširaju na Kapitol.

Među suradnicima je uključio alarm zbog ponavljanja poraza na sudu dok nastoji spriječiti Odbor u pribavljanju nekih od najosjetljivijih dokumenata Bijele kuće u vezi 6. siječnja.

Stvarnost je takva da svakim danom, kako se čini, Odbor uspijeva prikupiti nove dokaze o Trumpovoj krivnji za napad na Kapitol, što bi moglo kulminirati preporukama za nove izborne zakone, ali i za kaznene progone.

"Mislim da će ministarstvo pravosuđa budno paziti na dokaze koje je povjerenstvo prikupilo, kao i tražiti svjedoke za potencijalni slučaj", rekao je Ryan Goodman, bivši posebni savjetnik u Ministarstvu obrane, a sada profesor prava na Sveučilištu New York.

Više od 300 razgovora i 30.000 dokumenata

"Jedan od ishoda rada povjerenstva i javnih rasprava bit će pojedinci koji bi možda željeli istupiti kao svjedoci, a to mora da je vrlo važno tužiteljima ministarstva pravosuđa", rekao je Goodman.

Očekuje se da će istražitelji uskoro nadmašiti brojku od preko 300 intervjua s dužnosnicima Trumpove administracije i njegovim političkim operativcima u sklopu procesa koji je kroz rad Odbora rezultirao sa 30.000 dokumenata i 250 naputaka.

Nedavna otkrića, kao što je razotkrivanje Meadowsove veze s powerpoint nacrtom o tome kako bi Trump mogao izvesti državni udar, o čemu je prvi izvijestio Guardian, izazivaju bojazan da Odbor ubrzano ide prema inkriminirajućem zaključku.

Trumpovi suradnici inzistiraju da nisu zabrinuti, barem ne u ovome trenutku, budući da Odbor tek treba dobiti materijale koji su bili obuhvaćeni privilegijom izvršne vlasti, bilo od Meadowsa ili od Nacionalnog arhiva, koji bi mogli teretiti Trumpa osobno.

Branitelji bivšeg predsjednika u tom su pogledu u pravu - odbor nema konkretne poruke koje dokazuju da je Trump naredio napad na Kapitol, rekao je jedan izvor, a Trump je najavio da će se žaliti u slučaju dokumenata iz Nacionalnog arhiva Vrhovnom sudu.

No, nitko izvan Odbora ne zna točno što su otkrili i završava li istraga kaznenom prijavom.

image

Donald Trump

Chandan Khanna/AFP

Materijal koji je Meadows predao Odboru pokazuje hitnu strategiju zaustavljanja potvrde Bidenove pobjede 6. siječnja, koja uključuje gotovo cijelu saveznu vladu. Jedan član Odbora opisao je događaje oko 6. siječnja kao spoj više strategija.

"Postojala je strategija Ministarstva pravosuđa, državna zakonodavna strategija, službena strategija državnih izbora, strategija potpredsjednika. A tu je bila i strategija pobune".

Tekstualne poruke koje je Meadows primio na svoj osobni telefon upućuju na Trumpova najstarijeg sina Donalda Trumpa Juniora i republikanske članove Kongresa. Tekstove koje je Meadows predao Odboru tužitelj bi također mogao upotrijebiti kao dokaz opstrukcije u svrhu zaustavljanja postupka u Kongresu ukoliko se pokaže da je Bijela kuća znala da su navodne izborne prijevare laž, ali ih je ipak koristila da zaustavi proglašenje Bidenove pobjede.

Iako Meadows nikada nije svjedočio o komunikaciji, neki najviši Trumpovi dužnosnici, od bivšeg vršitelja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Keitha Kellogga do bivšeg šefa kabineta potpredsjednika Mikea Pencea, Marca Shorta, odlučili su se na suradnju s istražiteljima Predstavničkog doma.

Problem za Trumpa, što je dijelom i razlog njegove frustracije, kako navode izvori, jest njegova nemoć što silaskom s funkcije predsjednika više ne raspolaže moćnim sredstvima izvršne vlasti da utječe na tijek istrage.

Ograničen uspjeh strategija

Ograničeni uspjeh strategija za koje se nadao da će blokirati rad Odbor, poput naređivanja suradnicima da prkose sudskim pozivima ili pravnih pokušaja da se uspori proces objavljivanja zapisa iz Bijele kuće, bio je neugodan za Trumpa.

Kao dokaz sve manjoj dostupnosti pravnih puteva za potkopavanje istrage, Trump se vratio napadima putem e-maila na Odbor, zdvajajući nad svojom nevoljom i time što smatra da je istraga osmišljena samo da mu se nanese politička šteta.

Trumpovi su suradnici, međutim, više usredotočeni na propitkivanje legitimiteta Odbora i njegovog sastava, tvrdeći kako činjenica da je predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, imenovala oba republikanska člana, svodi istragu na stranački politički pothvat.

Također tvrde da niti jedno od dosadašnjih otkrića - poput Guardianovog izvještavanja o Trumpovom pozivu u hotel Willard, tijekom kojeg je izvršavao pritisak na operativce da u potpunosti zaustave proglašavanje Bidenove izborne pobjede, ne predstavlja kazneno djelo.

No, u međuvremenu, Trumpu ne preostaje ništa drugo osim da čeka izvješće Odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:16