POLICIJSKA BRUTALNOST

ISTRAGA SMRTI GEORGEA FLOYDA GLAVNI JE PRIORITET AMERIČKOG PRAVOSUĐA Oglasio se brat preminulog: 'Umoran sam od gledanja kako crnci umiru'

prosvjedi u Minneapolisu
 AFP

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u četvrtak da je istraga o odgovornosti policije za smrt Afroamerikanca Georga Floyda glavni prioritet nakon dva dana prosvjeda u Minneapolisu zbog policijske brutalnosti.

FBI provodi veliku istragu o tome jesu li policajci umiješani u slučaj prekršili savezne zakone, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Priopćenje je odgovor na drugi dan prosvjeda u Minneapolisu zbog smrti Afroamerikanca. U videu koji se širi društvenim mrežama Floyd je pokušavao doći do zraka dok mu je policajac bijelac koljenom priklještio vrat.

Floyd (46) umro je u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik. Na snimci je Floyd ležao licem na tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati.

Drugi dan prosvjeda popraćen pljačkom i vandalizmom započeo je nakon što je gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey pozvao tužitelje da podnesu kaznenu prijavu protiv policajca koji je Floyda pritiskao koljenom.

Žrtvin brat Philonise Floyd rekao je u četvrtak za CNN da je "umoran od gledanja kako crnci umiru" i da razumije bijes ljudi, ali ih je pozvao na miran prosvjed.

- Želim da policija postupi ispravno i počne raditi svoj posao kako treba jer nisam to još vidio - izjavio je Floyd.

- Želim pravdu, samo želim pravdu - dodao je jedva susprežući suze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39