NIJE PRVI PUT

Istraga u Velikoj Britaniji zbog lažnih poziva: ‘Ovo je bio očajnički ruski pokušaj‘

Nakon što je Wallace objavio da je bio meta prijevare, javila se i ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel te priznala da i ona ima slično iskustvo

Ben Wallace

 Justin Tallis

Britanski ministar obrane Ben Wallace naredio je jučer hitnu istragu zbog incidenta oko lažnog ukrajinskog premijera s kojim je razgovarao desetak minuta.

- Danas je jedan prevarant, koji tvrdi da je ukrajinski premijer, pokušao razgovarati sa mnom. Postavio je nekoliko pogrešnih pitanja i nakon što sam postao sumnjičav, prekinuo sam poziv - napisao je Wallace na Twitteru. Britanski ministar obrane za ovaj je incident optužio Ruse.

Kako je objavio Reuters, između Wallacea i lažnog premijera uspostavljen je videopoziv nakon što je britanska vlada dobila e-mail, navodno od pomoćnika iz ukrajinskog veleposlanstva u Londonu. E-mail, u kome se tražio razgovor ukrajinskog premijera Denisa Šmihala s ministrom Wallaceom, zatim je proslijeđen Ministarstvu obrane.

"Nikakva količina ruskih dezinformacija, iskrivljavanja i prljavih trikova ne može odvratiti pozornost od ruskih kršenja ljudskih prava i ilegalne invazije na Ukrajinu. Očajnički pokušaj", napisao je Wallace na Twitteru.

Nakon što je Wallace objavio da je bio meta prijevare, javila se i ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel te priznala da i ona ima slično iskustvo. "Ovo mi se, također, dogodilo ranije ovog tjedna. Jadan pokušaj u tako teškim vremenima da nas podijele. Stojimo uz Ukrajinu", napisala je Priti Patel na Twitteru.

Nije prvi put da su britanski ministri žrtve lažnog poziva. U svibnju 2018. godine premijer Boris Johnson, koji je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova, dvadesetak minuta je razgovarao s ruskim prevarantom koji se predstavio kao armenski premijer. Čvrsto uvjeren da razgovara s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, Johnson je čestitao je varalici na nedavnoj izbornoj pobjedi. - Nadam se da me neće otrovati s novičokom - rekao je lažni Pašinjan, misleći na nervni otrov kojim su u Britaniji otrovani bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći.

Johnson se nasmijao i potom rekao: "Pa, vrlo je važno, gospodine premijeru, da ne izbije novi Hladni rat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:04