IZVORIŠTE PANDEMIJE

‘Istraga WHO-a o porijeklu korone bila je smiješna, u Wuhanu su proveli samo 12 dana‘

Dok kineske vlasti nalaze istrage WHO-a prikazuju kao svoju pobjedu, svjetski stručnjaci su skeptični
Odlazak tima WHO-a iz Wuhana
 Hector Retamal/AFP

Izjaviti da imaju dobre sigurnosne protokole pa zbog toga virus vjerojatno nije pobjegao iz laboratorija prema mojem mišljenju nije odgovor na naše pitanje, komentirao je Marc Lipsitch, profesor epidemiologije sa Škole javnog zdravstva T. H. Chan pri sveučilištu Harvard, zaključke komisije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je ovaj tjedan u Wuhanu završila istragu o potencijalnom podrijetlu virusa. "Meni to nije dovoljno da se zaključi priča", rekao je Lipsitch za Washington Post, a to mišljenje dijele mnogi njegovi kolege.

Američka administracija smatra da istraga nije bila neovisna i valjana.

Prekomorska zemlja

"Porota nije odlučila", odgovorio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na pitanje misli li da su kineske vlasti bile dovoljno transparentne kada je riječ o podrijetlu virusa.

Upitan o odluci međunarodnog tima stručnjaka WHO-a da ne preporuči daljnju istragu jer nisu našli dokaze koji bi podupirali teoriju, izjavio je da će "Sjedinjene Države pričekati objavu cjelokupnog izvješća WHO-a, umjesto da brzaju sa zaključcima koji bi bili motivirani ičim drugim osim znanošću". "Želimo vidjeti kamo nas vode konkretni znanstveni podaci i na tome ćemo temeljiti naš stav", izjavio je još prekjučer Price.

Putovanje međunarodnih stručnjaka u Wuhan i njihove zaključke nakon obilaska lokacija povezanih s izbijanjem pandemije nestrpljivo se iščekivalo, iako se nije očekivalo velike, bombastične novosti.

image
Hector Retamal/AFP

No, s tim se ne bi složila Kina koja je nalaze komisije WHO-a kako nema dokaza da se u lokalnom institutu, vodećem u Kini za istraživanje koronavirusa, dogodila katastrofalna pogreška zbog koje je virus završio vani. Kina ga vidi kao bespogovoran dokaz da im virus nije umaknuo.

Kineski dužnosnici su čak na konferenciji stranih stručnjaka o zaključcima nakon boravka u Kini poručili kako postoji mogućnost da je epicentar pandemije u nekoj drugoj "prekomorskoj zemlji" te su preporučili da se provedu nove istrage, primjerice u Americi. Tu je izjavu Ned Price odbacio kao politikantske gluposti. "Mislim da nijedan razuman čovjek ne bi tvrdio da je pandemija počela bilo gdje drugdje, osim u Kini", rekao je novinarima.

Umjetni virus

U znanstvenim krugovima uglavnom vlada konsenzus da je epicentar bila Kina i da je virus počeo kod šišmiša pa se putem posredne životinjske vrste proširio na čovjeka. Pitanja su se postavljala o tome je li Kina pravodobno reagirala, je li se početak nove epidemije gurao pod tepih i time propustilo zaustaviti širenje, a jedna od spominjanijih teza je i ona o slučajnom probijanju virusa iz laboratorija.

Tu su teoriju objeručke prihvatili teoretičari zavjere, dodatno je produbljujući tvrdnjama da je virus napravljen umjetno i dizajniran da bude kinesko biološko oružje. Slične je tvrdnje potpirivao i bivši američki predsjednik Donald Trump.

No, znanstvenici koje je poslao WHO kažu kako nakon 12-dnevnog posjeta ostaju pri tezi da je virus skočio sa životinja na ljude kao najizglednijoj te da je, s obzirom na sigurnost u institutu, "ekstremno malo vjerojatno" da je mogao slučajno izaći u svijet iz kineskog laboratorija. Osim toga, WHO-ov tim vjeruje da znanstvenici s instituta nisu prethodno radili s varijantom SARS-CoV2, koja se proširila svijetom.

Alat za promidžbu

Pitanje transparentnosti koliko je uopće valjana njihova istraga ono je što ističu kritičari misije. "Ako informacije dobivaš isključivo od ljudi koji bi mogli izgubiti sve pokažu li ti dokaze, onda to i nije neka istraga", komentirao je David Relman, mikrobiolog sa sveučilišta Stanford, činjenicu da je međunarodna ekipa obilazila mjesta uz pratnju kineskih znanstvenika.

"Tim WHO-a trebao je tražiti cjelovite i iscrpne dosjee o eksperimentima i sekvenciranju genoma koronavirusa u posljednjih deset godina", smatra Relman.

Upitnim se smatra i to što je međunarodni tim stigao godinu dana poslije izbijanja pandemije te proveo samo 12 dana u gradu pod budnim nadzorom domaćina. No, i uoči puta se postavljalo pitanje koliko će uopće moći iskopati pa se njihov put, kada je napokon ispregovaran, pretvorio u alat za promidžbu kineske vlade.

A odgovori na pitanja o podrijetlu virusa ostaju nepoznati, okolnosti nisu nimalo jasnije, no mnogi su ionako od početka govorili kako je izgledno da sigurnih odgovora na pitanje odakle je došao virus nikad zapravo neće niti biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:53