PORAST

Istraživanje: Kinezi u Europi ulažu u tvornice baterija i električnu mobilnost

Uz Nizozemsku, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku

Ilustracija

 Ramil Sitdikov/Sputnik/Sputnik via AFP

Kineska ulaganja u Europi oporavila su se u 2021., drugoj godini pandemije, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje.

Prošle godine kineska su ulaganja u Europi porasla za trećinu, na 10,6 milijardi eura, izračunali su američka istraživačka skupina Rhodium i njemački institut Mercis.

U 2020., prvoj godini pandemije, potonula su na najnižu razinu od 2013. godine.

Uz Nizozemsku, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Skok u prošloj godini u Rhodiumu i Mercisu pripisuju rekordnih 3,3 ulaganja u nove projekte i Hillhouse Capitalovoj akviziciji Philipsovog poslovanja s kućanskim aparatima, 'teškoj' 3,7 milijardi eura.

Čini se da je vrijeme milijardi dolara vrijednih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije, .

Umjesto toga, kineske tvrtke sada u Europi žele graditi vlastite tvornice, posebno u sektorima koji po njihovoj ocjeni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.

„U usporedbi s vrhuncem dosegnutim oko 2016. godine kineska ulaganja stablizirala su se na nižoj razini", rekao je glavni ekonomist Mericsa Max Zenglein.

Iako je Europa i dalje zanimljiva kineskim tvrtkama, Zenglein ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem razdoblju, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 07:35