ANALIZA KAOSA

ISW: ‘Lukašenkova uloga u pobuni je ponižavajuća za Putina‘; Utjecajni Geraščenko: ‘Bit će nastavka...‘

Neuspjela pobuna i ‘kratkoročno rješenje‘ u obliku primirja s Wagnerom vjerojatno će znatno oštetiti Putinovu vladu
 Roman Romokhov/Afp

Nakon jučerašnjeg kaosa u Rusiji, kada je šef Wagnera Jevgenij Prigožin sa svojim trupama krenuo na Moskvu i zauzeo vojne objekte u Voronježu i Rostovu na Donu, a zatim navečer povukao trupe nakon dogovora s Putinom i Lukašenkom, stižu analize cijelog događaja kojeg su mnogi opisivali kao građanski rat i vojni puč.

Prigožin je, podsjetimo, već dugo nezadovoljan načinom vođenja sukoba u Ukrajini te je optuživao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua za nesposobnost. Također je dugo isticao kako ruska vojska nije željela pomoći Wagneru u borbama za Bahmut. Jučer je situacija kulminirala, no brzo se i rasplela.

ISW: Ovo će znatno oštetiti Putinovu vladu

Pobuna Jevgenija Prigožina možda je propala, no Kremlj se sada suočava s duboko nestabilnom situacijom, stoji u najnovijoj analizi washingtonskog think-tanka, Instituta za proučavanje rata (ISW).

Neuspjela pobuna i ‘kratkoročno rješenje‘ u obliku primirja s Wagnerom vjerojatno će znatno oštetiti Putinovu vladu i ruske ratne napore u Ukrajini, pišu analitičari ISW-a.

- Pobuna je razotkrila slabosti ruskih sigurnosnih snaga i pokazala Putinovu nesposobnost da pravodobno upotrijebi svoje snage za odbijanje unutarnje prijetnje, što je dodatno narušilo njegov monopol nad silom, dodaje se.

- Ruske vlasti su mobilizirale rusku nacionalnu policiju, no ISW nije primijetio nikakva izvješća ili snimke koje sugeriraju da su se jedinice Rosgvardije u bilo kojem trenutku sukobile s Wagnerom. Primjetno je da se Rosgvardija nije angažirala iako je Wagner zauzeo kritična vojna sredstva u Rostovu na Donu i uništio ruske vojne zrakoplove.

Unutarnji sigurnosni organi Kremlja nisu uspjeli odgovoriti na nezavisne vojne snage koje su zauzele sjedište južne vojne oblasti i napredovale prema Moskvi, a Wagner bi vjerojatno mogao doći do predgrađa Moskve da im je Prigožin to naredio, stoji u analizi ISW-a.

Lukašenkova uloga ponižavajuća za Putina

Kaže se i da je uloga bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zaustavljanju vojnog apredovanja Wagnera prema Moskvi ponižavajuća za Putina te da je Lukašenku to vjerojatno osiguralo neke druge koristi.

Njegovi pregovori s Prigožinom vjerojatno znače da on ima neki utjecaj na njega koji bi mogao iskoristiti za deeskalaciju situacije.

Lukašenko bi to mogao iskoristiti kako bi unaprijedio svoje ciljeve, kao što je sprječavanje Putina da upotrijebi bjeloruske snage u Ukrajini.

Autori ISW-ove analize su primijetili i da su Wagnerove borce vrlo toplo pozdravili stanovnici Rostova na Donu.

SAD su imale obavještajne podatke o Prigožinovim planovima

SAD je navodno imao obavještajne podatke o tome da je Prigožin neko vrijeme gomilao svoje snage u blizini ukrajinsko-ruske granice.

Dužnosnici su obavijestili čelnike Kongresa o sakupljanju snaga ranije ovoga tjedna, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Izvor nije bio ovlašten javno govoriti, no razgovarao je s agencijom Associated Press pod uvjetom anonimnosti.

CNN je ranije izvijestio da su dužnosnici prošlog tjedna informirali čelnike Kongresa o tome, nakon što su američke obavještajne agencije sredinom lipnja prikupile obavještajne podatke koje pokazuju da šef Wagnera planira oružanu akciju.

Tvrdi da je bilo dovoljno signala da se vodstvu može reći da se nešto sprema.

Geraščenko: ‘Bit će nastavka...‘

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je na Twitteru objavio svoje procjene jučerašnje pobune u Rusiji i uloge bjeloruskog predsjednika u svemu.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Po mojim procjenama, Putinov rejting u Rusiji je u 24 sata Prigožinovog ‘državnog udara‘ pao ispod 30%. Krvavi ubojica se pretvorio u šepavu patku, njegov macho imidž je srušen u Rusiji i u inozemstvu.

Izgleda kao da je Rusija danas imala dva predsjednika - onog pravog, odlučnog, sposobnog ubojicu, i onog starog, koji se sakrio od straha duboko u svom bunkeru i poslao krvavog suučesnika Lukašenka na pregovore.

Zašto je Lukašenko postao posrednik u pregovorima s Prigožinom? Mislim da je odgovor jednostavan. Wagnerovi konvoji su bili samo nekoliko sati udaljeni od Moskve. Da su zauzeli glavni grad, preuzeli bi kontrolu nad vladinim zgradama, uključujući i Kremlj. To bi dovelo do sloma Putinova režima, a to bi izazvalo i slom Lukašenkova režima. Zato je jedan pohrlio spasiti drugoga.

Što će se sljedeće dogoditi?
1. Nitko zapravo ne zna točno kakav je dogovor postignut u pregovorima s Prigožinom. Činjenica je da se konvoj Wagnera zaustavio i udaljio 200km od Moskve te da su Prigožinove snage napustile južne vojne regije u Rostovu.
2. Puno toga će ovisiti o tome hoće li Putin poštivati svoj dio dogovora, uključujući i ostavku Šojgua i Gerasimova, pod pretpostavkom da se to spominje u dogovoru.
Jedno je jasno: bit će nekakvog nastavka, napisao je Geraščenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:23