UŽIVO: RAT U UKRAJINI

ISW: ‘Rusi grupiraju snage, čini se da uskoro pokreću ofenzivu‘; Lukašenko: ‘Spremni smo pomoći našoj braći‘

Događaje na ratištima diljem Ukrajine te aktualnosti povezane s ruskom invazijom pratimo uživo

Ruska haubica 2S33 Msta-SM2

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Ključni događaji dana

- 342. je dan rata u Ukrajini

- Rusi polako napreduju na jugoistoku Ukrajine

- Biden kaže da SAD neće dostaviti F-16 Ukrajini

- Kijev se nada da bi borbene avione mogao dobiti od Francuske


Lukašenko: Ako našoj ruskoj braći zatreba pomoć, spremni smo

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "već spremna" ponuditi više pomoći Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Govoreći tijekom državnog posjeta Zimbabveu, savezniku Rusije, Lukašenko je naglasio da Rusiji trenutno nije potrebna "nikakva pomoć".

Upitan ima li obvezu pojačati potporu Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, dodao je:

"Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvijek smo je spremni ponuditi", kazao je no nije precizirao na što bi se ta pomoć odnosila.

Bjelorusija dosad nije poslala svoju vojsku u rat u Ukrajini, ali je dopustila Rusiji da izvede dio svoje invazije s njenog teritorija prošle veljače, a bila je i lansirna rampa za ruske projektile u Ukrajinu.

Rusija i Bjelorusija su ranije ovog mjeseca sudjelovale u zajedničkim vojnim vježbama na bjeloruskom teritoriju.


Kuleba: ‘Ukrajini stiže 120 do 140 tenkova‘

Ukrajina će u prvom valu dobiti 120 do 140 zapadnih tenkova od koalicije dvanaest zemalja, objavio je u utorak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Zapadne zemlje obećale su ovoga mjeseca tenkove Kijevu kako bi se obranio od očekivane ruske ofenzive na istoku Ukrajine.

"Tenkovska koalicija sad ima dvanaest članica. Mogu reći da će u prvome valu ukrajinska vojska dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova", rekao je Kuleba na online briefingu.

Dodao je da se radi o njemačkim tenkovima Leopard 2, britanskim Challengerima 2 i američkim M1 Abramsima, a da Ukrajina računa i na to da će se postići dogovor o francuskim tenkovima Leclerc.

Kuleba nije naveo rokove isporuke. Obuka za upravljanje tenkovima također zahtijeva određeno vrijeme.

Ministar je rekao da Kijev diskretno radi na tome da još zemalja pošalje tenkove.

"... Nastavljamo raditi na proširenju tenkovske koalicije i na tome da one zemlje koje su ih već obećale povećaju svoj doprinos", izjavio je.

Kijev planira golemu protuofenzivu kako bi vratio teritorij na jugu i istoku zemlje koji je osvojila Rusija.

SAD je savjetovao Ukrajini da ne pokreće napade dok zapadna vojna pomoć ne stigne u zemlju.


Poljska i Velika Britanija ne šalju avione Ukrajini

Poljska je u utorak rekla da se ne vode pregovori o slanju borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini, a ni Britanija ne vjeruje da bi to bilo praktično, prenose agencije.

Moguće slanje poljskih borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini nije tema "službenih pregovora", rekao je u utorak zamjenik poljskog ministra obrane, dan nakon što je i SAD odbio slanje tih zrakoplova Kijevu, prenosi AFP.

"Za sada ne postoje službeni pregovori o slanju poljskih F-16 Ukrajini", rekao je Wojciech Skurkiewicz. "To pitanje ne postoji".

Poljska ima 48 zrakoplova F-16 američke proizvodnje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u ponedjeljak da će "svi njihovi postupci u cilju jačanja ukrajinskih obrambenih snaga biti koordinirani s partnerima iz NATO-a".

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak se kategorički usprotivio ideji slanja američkih zrakoplova F-16 Ukrajini.

"Ne", odgovorio je Biden novinaru u Bijeloj kući s tim u vezi.

Berlin je također kategorički odbio slanje borbenih zrakoplova, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron oprezno rekao da "ništa nije isključeno", uvjeravajući da ga to Ukrajinci još nisu zatražili.

Macron je razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je rekao da ne postoji "tabu" u vezi tog pitanja, ali i da bi to bio "velik korak".

Britanija je rekla da to ne bi bilo praktično.

"Britanski borbeni zrakoplovi jako su sofisticirani i potrebni su mjeseci da bi se naučilo letjeti. S obzirom na to, vjerujemo da nije praktično slati te zrakoplove Ukrajini", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka u utorak, prenosi Reuters.

"Nastavit ćemo razgovarati s našim saveznicima o pristupu koji mislimo da je ispravan", dodao je.


Ruske snage napredovale na jugoistoku

Ruske snage napredovale su ovaj tjedan nekoliko stotina metara u novom značajnijem napadu na grad u jugoistočnoj Ukrajini, no britanski dužnosnici ne očekuju da će doći do nekog velikog pomaka na terenu, prenosi u utorak Reuters.

I dok ruska strana tvrdi da je tim napredovanjem osigurala sigurnu poziciju u rudarskom gradu Vuhledar, Kijev potvrđuje da se vode teške borbe, ali da su ukrajinske snage odbile ruski napad i nanijele velike gubitke svom neprijatelju.

Prema britanskom ministarstvu obrane, obavještajni podaci govore da Rusi napadaju grad s brigadom od nekoliko tisuća vojnika te su napredovali nekoliko stotina metara od rijeke Kaslahač koja je mjesecima bila linija razdvajanja.

"Postoji realna mogućnost da će ruske snage nastaviti prodirati u to područje, ali nije izgledno da će ostvariti značajnu promjenu na terenu", tvrde britanski izvori.

Rusi napadom na Vuhledar, tvrde Britanci, žele također odvratiti ukrajinske snage od Bahmuta, grada koji je više na sjeveru i koji je glavna meta ruske ofenzive već mjesecima.

Reuters ne može neovisno potvrditi stanje na bojištu.

Vuhledar leži na najjužnijoj točki istočne bojišnice u Ukrajini i gleda na željezničke linije kojima se opskrbljuju ruske snage na susjednoj južnoj fronti.

Vojni stručnjaci su mišljenja da je Rusija odlučna zauzeti što više teritorija u narednih nekoliko mjeseci, prije nego Kijev dobije na raspolaganje obećane njemačke i američke tenkove i oklopna vozila kako bi pokrenuo protuofenzivu.

Uz tenkove, Kijev je nastavio tražiti dodatno naoružanje, uključujući i borbene zrakoplove F-16, no američki predsjednik je odgovorio s jednostavnim "Ne". Zapad se međutim razilazi oko tog pitanja i još nema konačne odluke.

Za sada ni jedna strana nije osigurala kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom.


Nova ruska granatiranja

U posljednja 24 sata ukrajinske su vlasti izvijestile o ruskim napadima u devet regija - pri čemu je potvrđena smrt jedne osobe. U Harkivu je ubijen 62-godišnji muškarac. Napadi su zabilježeni u regijama Donjeck, Herson, Harkov, Sumi, Mikolaiv, Chernihiv, Zaporižja, Dnipropetrovsk i Luhansk.


ISW: Rusija priprema novu ofenzivu

Izvori sa Zapada, Ukrajine kao i Rusije pokazuju da se Moskva sprema pokrenuti novu ofenzivu na Ukrajinu, izvijestio je ISW, američki think thank.

Jučer je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao da "nema naznaka" da se Rusija sprema pregovarati o mirnom rješenju sukoba. Napomenuo je da bi Moskva mogla mobilizirati do 200.000 vojnika i da nastavlja s nabavom oružja i streljiva kroz povećanu domaću proizvodnju i partnerstva s Iranom i Sjevernom Korejom.

U međuvremenu, ISW je primijetio da je zapovjednik ukrajinske vojske Ivan Timočko "izjavio da ruske snage jačaju svoje grupiranje u Donbasu i primijetio da će ruske snage morati pokrenuti ofenzivu zbog sve većeg domaćeg pritiska da pobijede.

- Izjave Stoltenberga i Timočka podupiru prethodnu prognozu ISW-a da ruske snage postavljaju temelje za pokretanje ofenzive, vjerojatno u Luganskoj oblasti, u nadolazećim mjesecima - piše ISW.


Kijev kritizira Milanovića

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u utorak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog izjave da se Krim nikada neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu, nazvavši njegov komentar "neprihvatljivim".

Rusija je zauzela Krim 2014.

Milanović je u ponedjeljak poručio da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina".

"Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsjednika koji zapravo dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine" napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.


Biden neće slati F-16 Ukrajini

Ukrajinski ministar obrane u utorak bi se u Parizu trebao sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom, usred rasprave među saveznicima Kijeva treba li osigurati borbene zrakoplove za njegov rat protiv Rusije, nakon što je američki predsjednik Joe Biden isključio slanje F- 16. Više pročitajte OVDJE.


Silovana ruska novinarka

Prema pisanju nekih ukrajinskih medija, Rusiju trese veliki skandal nakon što je u javnost procurio dopis ruske NTV televizije u kojem stoji da je njihova novinarka silovana u okupiranom gradu Melitopolju. Ruska propagandistica Olga Zenkova poslana je u Melitopolj kako bi napravila reportažu iz grada koji su Rusi okupirali već na samom početku rata. Međutim, kako se navodi, naletjela je na zloglasnu čečensku brigadu i vojnici su navodno novinarku silovali, a kamermana pretukli.

Ukrajinci pišu da se za taj grozan događaj saznalo sasvim slučajno jer je u javnost procurila pritužba NTV-a u kojem je Uprava pozvala Istražni odbor Ruske Federacije da istraži slučaj. Službeni dokument poslan je čelniku Istražnog odbora, a iz same televizije nisu htjeli ništa komentirati kako bi izbjegli ‘diskreditiranje ruske vojske‘.


Rusija i Bjelorusija obučavaju osoblje za zajedničko zapovjedništvo

Rusija i Bjelorusija započele su jednotjednu vježbu obuke osoblja za zajedničko zapovjedništvo svoje regionalne grupacije snaga, priopćilo je u utorak bjelorusko ministarstvo obrane.

Obuka je dio priprema za zajedničke vježbe koje će dvije zemlje održati u Rusiji u rujnu, dodalo je bjelorusko ministarstvo u svom priopćenju.

Bjelorusija je provodila razne vojne vježbe od invazije Moskve na Ukrajinu, one neovisne i zajedničke s Rusijom, pojačavajući te vježbe novim oružjem i vojnom opremom.

Neslužbeni vojni kanali za praćenje na Telegramu izvijestili su da je vojna oprema, uključujući lovce, helikoptere i transportne zrakoplove, otpremljena iz Rusije u Bjelorusiju od početka godine -- s osam lovaca i četiri teretna zrakoplova samo u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:30