PORAST SLUČAJEVA

Italija će vjerojatno produžiti izvanredno stanje kako bi epidemiju držali pod kontrolom

Sljedeća 3 tjedna će biti ključna kako bi se izmjerila prisutnost virusa i odredilo hoće li Italija biti pošteđena velikog drugog vala
 Piero Cruciatti/AFP

Italija će najvjerojatnije produžiti izvanredno stanje kako bi zadržala krizu koronavirusa pod kontrolom, rekla je u utorak visoka talijanska dužnosnica, dok vlada pokušava izbjeći porast slučajeva zaraze koji su pogodili druge europske zemlje.

Izvanredno stanje, koje će isteći sredinom listopada, omogućuje veće ovlasti i regionalnim vlastima i središnjoj vladi, zbog čega je dužnosnicima jednostavnije zaobići birokraciju koja guši proces donošenja odluka u Italiji.

"Vjerujem da će vlada trebati tražiti za daljnje produženje", rekla je državnoj televiziji RAI zamjenica ministra zdravstva Sandra Zampa.

"Izvanredno stanje dopušta vladi da brzo prereže crvenu vrpcu ako to bude potrebno."

Italija je bila prva zemlja u Europi koja je bila pogođena covidom-19 te na kontinentu ima najveći broj smrtnih slučajeva, s 35.851 umrlih otkad je izbila pandemija u veljači.

Zahvaljujući jednoj od najstrožih karantena na svijetu, Italija je uspjela staviti zarazu pod kontrolu do ljeta. Međutim, slučajevi su porasli tijekom proteklog mjeseca te se u prosjeku prijavljuje 1.694 novih dnevnih slučajeva u posljednjih sedam dana.

Ovo je i dalje manje nego drugdje u Europi, uključujući Francusku, koja prijavljuje prosječno 10.199 novih slučajeva dnevno, i Španjolsku, u kojoj je 10.920 takvih slučajeva.

Ranije ovaj tjedan Svjetska zdravstvena organizacija objavila je video u kojem hvali "snažan i efikasan odgovor" Italije na pandemiju. Unatoč olakšavanju krize, mnogi Talijani i dalje uvelike paze, primjerice vani nose maske iako to nije obavezno.

Znanstvenici kažu da će sljedeća tri tjedna biti ključna kako bi se izmjerila prisutnost virusa i odredilo hoće li Italija biti pošteđena velikog drugog vala.

"Ako prebrodimo sljedeća tri tjedna, vjerojatno ćemo uspjeti", rekao je Andrea Crisanti, profesor mikrobiologije na sveučilištu u Padovi.

Inicijalno izvanredno stanje je produženo do kraja srpnja, unatoč tome što su opozicijske stranke prosvjedovale te optužile premijera Giuseppea Contija da pokušava zadržati preveliku moć u vlastitim rukama i da zaobilazi parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:55