STIŽU TEŠKE OPTUŽBE

Italija je namjerno propustila spašavati brod s migrantima? Najmanje 59 mrtvih: ‘Nije istina da nisu mogli pomoći!‘

Vlasti pretpostavljaju da će ukupan broj mrtvih biti veći od 100, među njima dvadesetak djece razne dobi
 Alessandro Serrano/Afp

Još se ne zna definitivan broj smrtnih žrtava katastrofalnog brodoloma imigrantske barke koju je olujna južina razbila u nedjelju u zoru nadomak Cutra, nedaleko od Crotonea u Kalabriji. Do ponedjeljka ujutro nađeno je 59 tjelesa, od kojih 13 maloljetnih. Među njima su dvojica blizanaca u predškolskoj dobi i jedno dojenče. Živih je 80, od kojih je 21 otpremljen u bolnice.

Vlasti pretpostavljaju da će ukupan broj mrtvih biti veći od 100, među njima dvadesetak djece razne dobi.

Barka dugačka dvadesetak metara isplovila je četiri dana ranije iz İzmira (nekadašnje Smirne) u Turskoj, prevozeći uglavnom Afganistance, Irance, Pakistance, te Sirijce.

Među spašenima identificiran je i odmah pritvoren jedan od dvojice voditelja toga nesretnog plovila. Suočen je s prijavom zbog ilegalnog uvoza migranata i masovnog ubojstva.

Veoma tešku optužbu iznio je sinoć Orlando Amodeo, svojedobno dugogodišnji medicinski ravnatelj u Državnoj policiji, s mnogo godina prakse spašavanja baš u Crotoneu.

On demantira tvrdnju ministra unutrašnjih poslova Mattea Piantedosija da migrantima nije bilo moguće pomoći jer je more bilo jačine 7. Govoreći u emisiji televizijske mreže La7 Amodeo kaže da talijanski brodovi mogu djelovati na toliko uzburkanu moru i da je on sam sudjelovao u mnogim operacijama spašavanja kada je jačina mora bila 7.

Tako se rađa sumnja da je talijanska Vlada svjesno propustila spašavati brodolomnike iako je posada helikoptera Financijske straže uočila barku s migrantima večer prije brodoloma.

AdnKronos prenosi najavu neimenovanih izvora iz Ministarstva unutrašnjih poslova da će tužiti za klevetu one koji iznose te procjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:35