BORBA PROTIV KORONE

Italija objavila nacionalni plan cijepljenja: ‘Do kraja rujna želimo cijepiti 80 posto stanovništva‘

Italija ima 101.881 smrtni slučaj od izbijanja epidemije u zemlji u veljači 2020. godine
 Marco Bertorello/AFP

Italija je rekla u subotu da joj je cilj cijepiti protiv covida-19 najmanje 80 posto stanovništva do kraja rujna, nakon kritika zbog sporog tempa cijepljenja u jednoj od pandemijom najgore pogođenih zemalja u Europi.

Francesco Paolo Figliuolo, vojni general i novi posebni povjerenik za koronavirus, objavio je nacionalni plan za davanje 500.000 doza cjepiva dnevno u punom kapacitetu, prema dokumentu vladinog ureda.

Italija ima 101.881 smrtni slučaj od izbijanja epidemije u zemlji u veljači 2020. godine, što je drugi najveći broj umrlih od posljedica covida u Europi nakon Britanije i sedmi najveći u svijetu. Do danas je prijavila 3,2 milijuna slučajeva zaraze.

Otprilike 1,95 milijuna Talijana, ili 3,8 posto, dosad je primilo dvije doze cjepiva, što je izazvalo kritike javnosti zbog sporog procjepljivanja i potaknulo imenovanje Figliuola.

Italija očekuje da će broj doza cjepiva koje će stizati u zemlju značajno rasti, s 15,7 milijuna doza u prvom kvartalu na 52,5 milijuna između travnja i lipnja a zatim u trećem kvartalu 84,9 milijuna doza, navodi se u dokumentu.

Uz zdravstvene ustanove u kojima se već provodi cijepljenje, Italija će u tu svrhu koristiti vojarne, proizvodne pogone, velike trgovine, teretane, škole i objekte Katoličke Crkve.

Uvjete za cijepljenje ispunjava nešto manje od 51 milijuna Talijana, a 60 posto njih moglo bi biti cijepljeno do kraja srpnja, čime bi se dostigao prvi prag za kolektivni imunitet, pokazuje dokument.

Patheon Thermo Fischer, dio američke tvrtke Thermo Fischer Scientific, spreman je pokrenuti masovnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19 u Italiji, rekao je vladin izvor u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2023 02:01