OTVARANJE GRANICA

Italija od nedjelje ukida karantenu za putnike iz EU-a, Britanije i Izraela

Sve više zemalja nastoji ublažiti ograničenja putovanja i ona za ugostiteljski sektor i pomoći im u oporavku od pandemije
People sit near the Basilica Cathedral of San Giuliano at Piazza Umberto I in Caltagirone, Sicily, on April 27, 2021. - Italy has long suffered one of the lowest birth rates in Europe, but the situation has been exacerbated by the coronavirus pandemic -- saddling the country with problems that go well beyond empty cribs. (Photo by Andreas SOLARO/AFP)
 Andreas Solaro

Italija će u nedjelju ukinuti obveznu karantenu za putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Izraela koji pokažu negativan test na koronavirus, objavila je u petak vlada dok nastoji potaknuti ljetni turizam.

Putnici koji su ulazili u Italiju iz navedenih zemalja do sada su morali ići u karantenu na pet dana i testirati se prije dolaska te po završetku izolacije.

Kako se ubrzava cijepljenje u EU-u, sve više zemalja nastoji ublažiti ograničenja putovanja i ona za ugostiteljski sektor i pomoći im u oporavku od pandemije.

"Dugo smo čekali ovaj potez i on predviđa propusnicu za cijelu Europu", rekao je ministar turizma Massimo Garavaglia.

EU planira od lipnja uspostaviti jedinstveni sustav kojim će se bilježiti cijepljeni, testirani i oporavljeni od covida-19 kako bi se omogućilo veće kretanje.

Karantena za druge zemlje i dalje je na snazi, uključujući Sjedinjene Države. Ograničenja ulaska za one koji dolaze iz Brazila također ostaju na snazi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Putovanja između Italije i ostatka svijeta mjesecima su bila strogo ograničena jer je vlada nastojala obuzdati zarazu koronavirusom.

No posljednjih tjedana broj zaraženih kontinuirano pada, dijelom i zbog sve učinkovitije kampanje cijepljenja.

Nacionalni institut za javno zdravstvo (ISS) objavio je u petak da je reprodukcijski broj "R" pao na 0,86 s 0,89 prije tjedan dana. Stopa "R" iznad 1 ukazuje na to da će jedna osoba zaraziti više od jedne.

Italija je potvrdila gotovo 124.000 žrtava covida-19, što je drugi najveći broj umrlih u Europi iza Britanije.

Od ponedjeljka će 19 od 20 talijanskih regija prijeći u zone "niskog rizika", a samo jedna će biti označena kao "srednje rizična".

Vlada premijera Marija Draghija u ponedjeljak bi trebala razgovarati o dodatnom ublažavanju mjera i o ukidanju policijskog sata koji je na snazi od 22 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 08:24