UDAR NA ‘NDRANGHETU

Italija ovakvo suđenje nije vidjela od 80-ih: U megaprocesu osuđeno prvih 70 mafijaša, presudu čeka njih još 355

Za istragu je trebalo nekoliko godina, a završila se policijskim akcijama u prosincu 2019.

Prizor iz sudnice

 Gianluca Chininea/AFP

Talijansko pravosuđe je u subotu zadalo težak udarac 'Ndrangheti, najmoćnijoj mafijaškoj skupini u Italiji, osudivši 70 njezinih članova i pomagača, na najvećem suđenju mafiji od kraja 1980-ih.

Sudac Claudio Paris pročitao je presude 91 optuženiku u velikoj sudnici grada Lamezia Terme, u Kalabriji, na jugu zemlje, gdje se od siječnja vodi "maksi proces" u kojemu se sudi stotinama osoba pod sumnjom da pripadaju i surađuju sa skupinom organiziranog kriminala 'Ndranghetom.

U sudskom postupku za koji se očekuje da će trajati barem dvije godine, još 355 optuženika čeka na suđenje.

Za istragu je trebalo nekoliko godina, a završila se policijskim akcijama u prosincu 2019.

Devedeset jedna netom osuđena osoba odlučila se za ubrzano suđenje koje je bilo zatvoreno za javnost, a omogućilo im je da im se kazna u slučaju osude smanji za trećinu.

Glasoviti antimafijaški tužitelj Nicola Gratteri - koji je zbog obračuna s 'Ndranghetom više od 30 godina morao živjeti pod policijskom zaštitom - rekao je da je u subotu "sve dobro prošlo".

"Od 91 optuženika osuđeno ih je 70", rekao je za talijansku novinsku agenciju AdnKronos, dodajući da je puštena 'sitna riba'.

Neki su osuđeni na najveću moguću kaznu 20 godina zatvora, što su tražili tužitelji.

Među njima su Domenico Macri, član vojnog krila skupine, Pasquale Gallone, desna ruka navodnog šefa mafije Luigija Mancusa, kojemu suđenje još traje te Gregorio Niglia koji je nabavljao oružje i bavio se iznudom.

Oko trećine skupine osuđeno je na deset godina i više, a 21 osoba je oslobođena, rekao je Gratteri.

Glavnooptuženi koji su se odlučili za redovito suđenje, napose Luigi Mancuso (67) poznat kao "Stric Luigi", kojeg smatraju vođom klana 'Ndranghete koji je kontrolirao pokrajinu Vibo Valentiju u Kalabriji i bivši senator i odvjetnik Giancarlo Pittelli (68).

'Ndrangheta, sa sjedištem u Kalabriji, najsiromašnijoj talijanskoj pokrajini, kontrolira velik dio trgovine kokainom koji ulazi u Europu.

Ta mreža koju čini oko 150 obitelji koje se bore za položaj unutar organizacije, ima najmanje 6.000 članova i pomagača u Kalabriji, a još tisuće ljudi je podupire diljem svijeta, ocjenjuju stručnjaci.

Svi koji su osuđeni u subotu bili su optuženi za zločinačko udruživanje, pokušaj ubojstva, pranje novca, trgovinu drogom, iznudu i ilegalno posjedovanje oružja.

Ovo veliko suđenje održava se u golemoj sudnici koja može primiti stotine odvjetnika obrane, više od 900 svjedoka tužiteljstva i 58 svjedoka obrane u ovom postupku.

Poznatim, isto tako velikim sudskim procesom održanim 1986.-1987. zadan je pak težak udarac sicilijanskoj Cosa Nostri, s izrečenih 338 osuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 01:51