BESKRAJNI RAZVOD

Italija: PoKret 5 zvjezdica u Parlamentu će se podijeliti u dvije grupe

PoKretu se podrška u javnosti srozala na 15-17 posto, što je u Italiji i dalje nešto. Conte je napokon dobio pristup popisu članova
Giuseppe Conte 
 Tiziana Fabi/AFP

Iznebuha je dovršen naizgled beskrajan razvod između PoKreta 5 zvjezdica i njegova osnivača Beppea Grilla s jedne strane, a s druge platforme Rousseau i njezina vlasnika, tvrtke Casaleggio Associati, koju je osnovao Grillov informatički guru i suosnivač Zvjezdica Gianroberto Casaleggio, ostavivši je poslije smrti u nasljedstvo sinu Davideu Casaleggiu.

PoKret 5 zvjezdica osnovan je i ustrojen kao ledolomac izravne demokracije, u kojoj svaki građanin teži podjednako (pod parolom: "jedan vrijedi jedan").

Sve važnije odluke donošene su glasanjem na platformi koju su otac i sin Casaleggio ustrojili u tu svrhu. A u istu svrhu je tvrtka Casaleggio Associati jedina raspolagala s točnim popisom članova i podatkom o uplaćenim članarinama, kako bi znala jesu li oni koji glasaju uistinu članovi 5 zvjezdica.

Snaga u Parlamentu

PoKret je počeo pucati po šavovima još za vlada Giuseppea Contea, koga su baš ti populisti predložili. S jedne strane našli su se "čistunci", ustrajni na prvotnim vrijednostima: sve se odluke donose nakon javne diskusije u izravnom streamingu, nitko nema pravo na više od dva mandata jer "jedan vrijedi jedan".

Uostalom, na tim parolama pobrali su oko 35 posto glasova na izborima 2018, postavši najbrojnijom političkom snagom u Parlamentu. Čistunce je predvodio Alessandro Di Battista a Casaleggio mu je stražario.

Veoma brzo su se rasprave preselile iza zatvorenih vrata, istaknutiji članovi su se počeli gložiti, pa je prevladala pragmatična struja koja je smatrala da se PoKret na vlasti mora ustrojiti kao politička stranka. Predvodio ju je prvi politički vođa Roberto Di Maio (istodobno i ministar vanjskih poslova), a stražario mu je Grillo. Kad su čistunci srušili Di Maia, za političkog vođu je predložio Contea, iako se nije učlanio u PoKret.

Da bi odluka bila valjana, trebalo je glasati na Rousseauu, a Casaleggio nije dao glasati dok mu ne plate što su navodno dužni.

Neizbježna erozija

Izgleda da su se bogati Grillo i ne baš siromah Casaleggio nagodili, nitko ne spominje cifru, ali će Casaleggio napokon poslušati državnog jamca za privatnost i predati popis članova. Istupio je iz PoKreta.

Očekuje se da će se u Parlamentu podijeliti na dvije grupe. Jednu će voditi Conte, drugu njegova bivša ministrica obrane Elisabetta Trenta.

PoKretu se podrška u javnosti srozala na nekih 15-17 posto, što je u Italiji i dalje nešto - ali nije jasno kako će birači podijeliti simpatije.

Zasad su svi u vladinoj većini Marija Draghija, čuvajući mandate od neizbježne erozije. Uostalom, izvan većine su ostali samo postfašistička Braća Italije pod vodstvom Giorgie Meloni, jedina opozicija i stoga sve bujnija.

Odu li Casaleggiovi i Trentini u opoziciju, porast će i njima šanse.

A Giuseppe Conte je dočekao da Casaleggio pusti zasužnjene taoce: popis članova, eda bi se moglo napokon glasati o njegovu vodstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:17