ALARMANTNO STANJE

Italija premašila 100.000 žrtava covida, ima i problem s cijepljenjem. No, ne zbog manjka doza

Usko grlo su cjepitelji. U Italiji injekcije, dakle i vakcine, ne smiju davati medicinski tehničari,
Cijepljenje u Italiji
 Claudio Furlan/Lapresse/Profimedia

Italija je premašila psihološku granicu od 100.000 mrtvih od covida-19. Iza zbira od 100.103, dosegnutoga jučer popodne, pomaljaju se prekinuti životi sto tisuća sto i tri osobe, jedne po jedne, otprilike svakoga desetoga oboljeloga.

Italija je tako održala plasman na nimalo zavidnome prvom mjestu u Evropskoj uniji i šestome među zemljama s najvećim brojem žrtava, nakon Sjedinjenih Država Amerike, Brazila, Meksika, Indije, odnosno Ujedinjene Kraljevine. Ipak, po broju žrtava na milijun stanovnika od Italije su gore samo USA i UK – a Italija nije počinila niti jednu od makroskopskih pogrešaka bilo Trumpove, bilo Johnsonove vlasti.

U posljednjih nekoliko dana stanje se dramatično pogoršava, intenzivne njege su opet popunjene do 90 i više posto kapaciteta.

I Italija strada uslijed odluke proizvođača cjepiva da prepolove isporuku ugovorenih (i dijelom unaprijed plaćenih) količina cjepiva protiv covida-19. AstraZeneca je pretrpjela dodatnu ćušku, jer joj je Italija, u dogovoru s Evropskim povjerenstvom, blokirala isporuku 250.000 pakovanja vakcine proizvedene u Italiji i namijenjene Australiji.

Kašnjenje u isporuci ugovorenih količina cjepiva ne može ne biti u vezi s povećanjem broja mrtvih od covida-19 u Italiji. U talijanskome javnom mnijenju ponašanje proizvođača cjepiva doima se kao opstrukcija ili čak smrtonosna sabotaža. Taj skandal će možda imati i sudskih posljedica.

Ipak, u ovom času cijepljenje u Italiji ne zapinje na broju doza. Dosad je provedeno 5,1 milijuna cijepljenja, a u skladištima je još 3 milijuna doza. Usko grlo su cjepitelji. U Italiji injekcije, dakle i vakcine, ne smiju davati medicinski tehničari, zapravo nitko osim liječnikâ sa stručnim ispitom. Sada vlasti na brzu ruku nastoje to pravo proširiti i na liječnike stažiste, možda i na studente završne, šeste godine medicine. Obiteljski liječnici odbijaju cijepiti, jer mogu dobiti dvije doze dnevno. Preživjeli su dramu prošle jeseni s cjepivom protiv gripe, jer su isporuke kasnile, pacijenti pozivani pa otkazivani više puta od kraja rujna do sredine prosinca. Sada ti liječnici, koji zimi ionako imaju pune ruke posla, ne žele ponovo biti grešni jarci za propuste sustava.

Ovih se dana cijepe pacijenti rođeni 1940-1941, pa je danas u rimskom Spallanzaniju red došao i na uskoro 80-godišnjeg predsjednika Republike Sergia Mattarellu, kojemu nije palo na pamet dati se cijepiti preko reda, prije starijih odnosno ugroženijih od sebe. Predbilježbe se primaju za rođene 1942-1943.

Predsjednik vlade Mario Draghi jučer je ipak iznio nadu da će svi Talijani, koji to žele, biti cijepljeni do kraja ljeta. U međuvremenu Italija ponovo, i razmjerno neočekivano, klizi u treći lock-down.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:48