OŠTRE REAKCIJE

Italija: Salvinijev popis Roma izazvao ogorčenost i negodovanje

Matteo Salvini
 Stefano Rellandini / REUTERS

Popis Roma koji traži novi talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, jedan od čelnih ljudi nove vlade i predsjednik stranke Liga (krajnja desnica) izazvao je u utorak ogorčenost oporbe i negodovanje i u njegovu vlastitom taboru.

Europska komisija je podsjetila u utorak da se ne može protjerati nekog europskog građanina na temelju etničkih kriterija.

Najoštrije reakcije na Salvinijeve izjave, koji je zamjenik premijera, stižu iz Italije, uključujući i iz nove populističke vlade. Drugi zamjenik premijera, Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5S) povezanog s Ligom u toj vladinoj koaliciji, podsjetio da je popisivanje dijela stanovništva na etničkoj osnovi u suprotnosti s talijanskim zakonom.

"Drago mi je da je Salvini demantirao bilo kakvo etiketiranje i popisivanje imigranata, jer ako je nešto protuustavno, ne može se provoditi", rekao je Di Maio u ponedjeljak navečer na konferenciji za novinare.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini potaknuo je u ponedjeljak novu polemiku najavivši uskoro popis Roma koji žive u Italiji kako bi se eventualno protjeralo one sa stranim državljanstvom i "nažalost", kako je rekao, zadržalo talijanske.

Najava popisa podigla je buru u redovima oporbe i opreznu reakciju romske zajednice.

Salvini je demantirao namjeru "etiketiranja" i uzimanja otisaka prstiju Roma koji žive u Italiji i jamčio da se brine za sudbine djece te zajednice.

"Neki govore o 'šoku', zašto? Mislim samo na tu sirotu djecu koju se uči krađi i bezakonju", reagirao je Salvini na Twitteru.

U utorak je potaknut kritikama potvrdio svoj početni plan i rekao da "neće uzmaknuti i da nastavlja dalje. Prvo Talijani i njihova sigurnost", napisao je na društvenoj mreži Twitter.

Ne postoje službeni podaci, ali prema jednoj udruzi bliskoj romskoj zajednici u Italiji, njih ima između 120.000 i 180.000, većinom talijanskog državljanstva.

Talijanski tisak je izvijestio u utorak da je premijer Giuseppe Conte telefonirao Salviniju kako bi mu prenio svoju zabrinutost, ali Conte, koji je u ponedjeljak bio u Berlinu, nije javno dao izjavu o toj aferi.

Lijevo orijentirana oporba je jasno reagirala na Salvinijev prijedlog koji ih podsjeća na rasne zakone tijekom fašističkog razdoblja 30-ih godina 20. stoljeća.

"Italija se vratila u 1938. godinu i izglasavanje rasnih zakona koji su tada bili usmjereni protiv talijanskih židova", ocijenila je na Twitteru senatorica Demokratske stranke (PD, lijevi centar) Monica Cirinna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:46