PRESTAJU BITI OVISNI O PUTINU

Italija se hitno rješava ruskog plina, Draghi dogovorio veću isporuku iz Alžira, računa i na DR Kongo, Mozambik, Angolu...

Italija bi mogla već sljedeću zimu komotno preživjeti bez ruskog plina

Adriatic LNG Terminal, talijanski premijer Mario Draghi i predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune

 Marco Sabadin/Afp/Profimedia

Italija navrat-nanos traži dodatnu opskrbu plinom po svijetu, kako bi se oslobodila ovisnosti o Rusiji i sramote da svojim uplatama za ruski plin financira ubijanja i razaranja po Ukrajini. Danas je u tu svrhu u alžirski glavni grad Alger (al-Jazāʾir) došao talijanski premijer Mario Draghi te je s alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom potpisao Izjavu o suradnji, o čemu je večeras govorio na konferenciji za novinare.

Od tih je diplomatskih manifestacija i Italiji i Evropskoj uniji važnije što je talijanska državna petroenergetska tvrtka ENI potpisala novi ugovor s alžirskim državnim naftašima. Po tom ugovoru će Alžir plinovodom Transmed, koji od alžirske obale vodi do talijanske luke Mazzare del Vallo, već od jeseni isporučivati barem devet milijardi kubnih metara plina godišnje više nego dosad, a možda čak i 11 milijardi više - to jest više od 30 milijardi kubika godišnje, što je maksimalna protočnost Transmeda.

Alžir, koji je i inače glavni ekonomski partner Italije u Africi, time bi postao glavni opskrbljivač Italije plinom, prešavši sa 28 na oko 40 posto podmirenja ukupne talijanske potrošnje plina. Zasad je glavni opskrbljivač Italije Rusija, sa 38 posto (podatak iz 2021).

Jasno je da Alžir ne može sam Italiji nadoknaditi sav ruski plin. Stoga Draghi odmah nakon Uskrsa nastavlja svoju afričku turneju. Ide prvo u DR Kongo, odakle je dogovoreno još 5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, zatim u Mozambik i Angolu. Oslanjajući se još na uvoz plina iz Nigerije, Katara, Egipta (s kojim Italija ima ozbiljnih problema), Indonezije te Azerbajdžana - Italija bi mogla već sljedeću zimu komotno preživjeti bez ruskog plina.

Ali čak i ako ne nadoknadi sav ruski plin, Italija kani biti prva od dosadašnjih ovisnica o ruskom plinu unutar EU koja će radikalno presjeći tu energetsku pupkovinu.

Draghi, poznat po jednostavnom i efektnom izražavanju, kad zatreba, prije nekoliko dana je u Parlamentu, ne pomaknuvši ni jednu boru na licu, brutalno jasno upitao članice svoje koalicije koje gaje poštapalice "ako" i "ali": "Želite li dva stupnja niže u klimatizaciji ili mir?"

Koalicija se sve više meškolji. PoKret 5 zvjezdica sve je bliže Ligi, koja svaki dan iskazuje neku kritiku ili barem rezervu na račun Draghijeve politike.

Moguće je da se Draghi žuri zaokružiti i ekonomski i energetski proračun, da bi izazvao raspuštanje Parlamenta u ljeto, s pandemijom u povlačenju i turizmom u najezdi, kako bi sljedeći izbori, umjesto u travnju 2023, bili već u ranu jesen ove godine, uz minimalnu razinu endemskoga talijanskog nezadovoljstva svime i ostalim, a osobito vladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:35