DEMONSTRATIVAN ČIN

Italija: U rimskom metrou pronađena bomba bez upaljača

Kompozicija s 'naciljanim' vagonom bila je na slijepome ranžirnom kolosijeku, oko 400 metara daleko od najbližeg perona
(FILES) A picture taken on August 4, 2008 shows Italian soldiers patrolling with Italian Carabinieri at a metro station in Rome. A parcel bomb was found by transport workers in an empty train carriage in Rome's metro system and defused on December 21, 2010 a spokesman for the city council told AFP. "It was ready to explode," Giampaolo Polizzaro said. "It seems it could have been activated by remote control because it had something that looked like an antenna," Polizzaro said. AFP PHOTO FILES / Andreas Solaro
 AFP

RIM - Amaterski složena bomba, bez upaljača, nađena je u utorak u jednome od vagona rimske podzemne željeznice, na posljednjoj stanici pruge B, koja se zove Rebibbia, baš kao i obližnji golemi rimski zatvor. Kompozicija s “naciljanim” vagonom bila je na slijepome ranžirnom kolosijeku, oko 400 metara daleko od najbližeg perona. Jedan od službenika metroa primijetio je prekrivenu kutiju, pozvao karabinijere, koji su u njoj našli eksploziv, baterije, antenu - ali ne i upaljač.

Očigledno je riječ o demonstrativnom činu, ako su istinite prve tvrdnje karabinijera inženjeraca da bomba nije mogla eksplodirati, što je građanima prenio i rimski gradonačelnik Gianni Alemanno - ali bi i u tom slučaju bilo isto tako bjelodano da je netko htio zastrašiti pučanstvo i pokazati da je mogao izazvati pokolj, da mu je do toga baš bilo stalo.

Zasad nema nikakvih indicija tko je podmetnuo tu bombu i u koju svrhu - što ne znači da to neće biti poznato dok ova vijest prispije u čitateljske ruke.

Tu je metodu virtualnog terorizma više puta u Italiji primijenila šačica “terorista ustaša” (anarchisti insurrezonisti, koji pozivaju na ustanak i prijete njime, eda bi prispjeli barem u televizijski dnevnik). Svojedobno su i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova na Viminalu ovjenčali nizom takvih bombama, a jednu su i eksplodirali, ali u 4 ujutro, kad onuda ni mačke ne prolaze.

Svejedno je gradonačelnik Alemanno ocijenio da ta bomba izaziva uznemirenje, ali je građanima i turistima - kojih je Rim opet pun u ove predbožićne dane - poručio da se nemaju rašta brinuti, da je podzemna željeznica sva pregledana i bonificirana. Uostalom, promet njome nije bio obustavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:34