DVOSTRUKO UBOJSTVO

Italija u šoku: Metak prostrijelio glavu bebe i zabio se u očevo srce

Jednim jedinim metkom iz revolvera ubijeni su Zhou Zeng (31) i njegova šestomjesečna curica, naočigled majke i supruge, kojoj su oteli tašku zarezavši je nožem

Jednim jedinim metkom iz revolvera ubijeni su Zhou Zeng (31) i njegova šestomjesečna curica, naočigled majke i supruge, kojoj su oteli tašku zarezavši je nožem. Ubojica je pucao kroz glavu djevojčice u srce njezina oca. Grozan je taj zločin počinjen u Giovannolijevoj ulici, na rubu Pineta prema megaspavaonici Tor Pignattari, ali je obavijen još većim misterijem, otkako je u nedalekoj bolnici nađena oteta ženina taška sa 16.000 eura i revolver kojim je počinjeno ubojstvo. U toj se bolnici liječe i brojni ovisnici, neki su ondje i u kućnom pritvoru zbog zločina koje su počinili da bi se domogli novca za drogu.

Sporna torba puna eura

Ta lokacija odgovara prvim pretpostavkama. Kineskinja kojoj su ubili kćer i muža rekla je da su ubojice bili u paru, da su nosili motociklističke kacige, te da su prijetili izraženim rimskim akcentom. Sumnja je odmah pala na ovisnike kao kategoriju.

Žena je, međutim, rekla da u torbici nije imala novaca, nego da je 5000 uzeo muž, kada su zatvorili bar koji vode i u kojemu imaju i djelatnost transfera novca. U jakni ubijenog Zhoua nađeno je oko 3000 eura.

Desničarska logika

Ali odakle onih 16.000? Niti ih je žena spomenula, niti je vjerojatno da će sav taj plijen ostaviti ovisnik spreman ubiti i za male novce samo da kupi drogu (pod mojim balkonom čovjek je tako ubijen za pukih 10 eura). A teško je povjerovati da bi netko ostavio toliko novca samo da skrene trag.

Da nije posrijedi ipak bio obračun s drugim motivima? Da nije žena slagala da bi pokrila ubojice?

Nema sumnje da je Berlusconijeva i legistička desnica pobijedila na prethodnim izborima 2008. zahvaljujući i tezi da samo ona može strogim mjerama protiv baraba, poglavito useljenih, zajamčiti veću sigurnost građanima, a na istu je kartu igrao i pobijedio sadašnji rimski gradonačelnik Gianni Alemanno . Unatoč njihovoj politici (a oporba kaže: baš zahvaljujući njima) Rim je postao nesigurniji nego ikad otkako ga je Italija osvojila prije 142 godine. Lani je bilo 35 ubijenih na rimskim ulicama, a u prvom tjednu ove godine već troje.

Bankomati za lupeže

Nema nikakve sumnje ni da je s rimske periferije praktički nestala policija, zajedno s općinskim redarstvom. Jednako tako nema sumnje da je mikrokriminal uzeo kineske trgovce kao priručni bankomat, te ih uredno pljačka za sitnije novce, gotovo siguran da to niti će Kinezi prijaviti, niti policija ozbiljno goniti.

Ubojstvo tako male curice ipak je nešto drugo. Ogorčilo je i Talijane. Pa i one koji bi bili sretni da se otkrije da su i ubojice Kinezi, jer bi to osnažilo predrasude da je sve zlo od stranaca, koje su ionako iz godine u godinu sve jače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:13