‘OVO NIJE PRAVDA!‘

Italija u šoku: Na slobodi čovjek koji je počinio jedan od najstrašnijih zločina u zadnjih 30 godina

Ubojstvo Falconea bila je jedna od najzloglasnijih epizoda u dugoj talijanskoj povijesti borbe protiv organiziranog kriminala
Prizor s autocesta nakon atentata na Falconea
 Egidio Scaccio

Giovanni Brusca, mafijaš koji je detonirao bombu koja je 1992. ubila suca Giovannija Falconea, pušten je iz zatvora nakon odslužene 25-godišnje kazne, što je naišlo na bijes i tugu obitelji onih koje je usmrtio.

Brusca je uhićen 1996., četiri godine nakon napada u kojem su ubijeni Falcone, njegova supruga i trojica policajaca. Nakon što je postao doušnik vlasti pomagao je tužiteljima u njihovoj borbi protiv klanova Cose Nostre.

Ubojstvo Falconea bila je jedna od najzloglasnijih epizoda u dugoj i nasilnoj talijanskoj povijesti borbe protiv organiziranog kriminala. Dva mjeseca kasnije uslijedilo je ubojstvo i suca Paola Borsellina, također borca protiv mafije.

Danas 64-godišnji Brusca priznao je svoju ulogu u više od stotinu umorstava, uključujući ono 14-godišnjeg Giuseppea Di Mattea koji je ubijen i bačen u kiselinu jer je bio sin mafijaškog doušnika.

image
Sudac Giovanni Falcone
Gerard Fouet/AFP

„Surađivao je s pravosuđem samo zato da bi nešto dobio, to nije bila osobna, intimna odluka“, rekla je Rosaria Costa, udovica policajca koji je poginuo s Falconeom, za novine Corriere della Sera.

Maria Falcone, sestra suca, kazala je da je „žalosna“ zbog te vijesti, no da zakon Brusci daje pravo izlaska iz zatvora, piše agencija Reuters.

Brusca je istražiteljima davao informacije o nekoliko smrtonosnih napada Cose Nostre izvedenih osamdesetih i devedesetih godina te je svjedočio u procesu oko navodnih pregovora između talijanskih dužnosnika i mafije o dovršetku bombaških napada.

Brusca je već nekoliko puta bio privremeno pušten iz pritvora, a nakon konačnog izlaska četiri će godine biti pod uvjetnom kaznom.

„Štogod mislili o zločinima koje je tada počinio, postojala je i suradnja. Nemojmo zaboraviti da je dao informacije o bombaškim napadima na Siciliji i u središnjoj Italiji“, rekao je glavni istražitelj u borbi protiv mafije Federico Cafiero De Raho.

„Jasno je da su suci vjerovali da je ovo prikladna zatvorska kazna za njega“, dodao je.

Nekoliko talijanskih političara kritiziralo je puštanje Brusce.

„Ovo nije 'pravda' koju Talijani zaslužuju“, kazao je Matteo Salvini, bivši ministar unutarnjih poslova i čelnik desničarske Lige koja dobro stoji u anketama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:14