IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

ITALIJA UBLAŽAVA RESTRIKCIJE Premijer Conte objavio nove mjere kojih se moraju pridržavati građani, škole nema do rujna: 'Počinje suživot s virusom'

 
Giuseppe Conte
 Facebook

Italija popušta uzde restrikcija spram koronavirusa koji joj je već pobio 27.000 građana (ili 35.000, uz one koji su umrli izvan ustanova), ali silno sporo i oprezno, tako da su novinari već ocijenili da ne počinje faza 2, nego faza „jedan i pô“.

Na dugoj konferenciji za novinare premijer Giuseppe Conte je ilustrirao mjere koje donosi vlada, ali nakon savjetovanja s Tehničko-znanstvenim odborom (u Italiji nisu uveli stožer, ona drži do civilne, a ne do vojne tradicije).

Ključno je da ostaje zabrana okupljanja, da ostaje mjera fizičke distance barem od metra (i u obitelji, jer je svaki četvrti zaražen baš u obitelji), odnosno dva metra u brzom gibanju (pri trčanju), da ostaju maske osobito u zatvorenom prostoru (ali njihova se cijena maksimira na 0,50 eura, te se dopušta i platnena maska).

Conte je objasnio da je Italija uspostavila kontrolu iako se u jednom trenutku činilo da je situacija izmakla iz ruku, ali da opasnost nije minula.

„Počinje suživot s virusom“, kaže Conte i upozorava: „Rizik opstaje, treba se odgovorno sučeliti s njime“.

Italija je, kaže, uspostavila mehanizam za kontrolu krivulje zaraze. Oblasti moraju svakodnevno izvještavati o krivulji na svom teritoriju. Utvrđuje se i granica alarma (Ministarstvo zdravstva će ih objaviti za tri dana). Pređe li negdje krivulja tu granicu, ponovo se, na tom području, uspostavljaju pune restrikcije. Conte to nije rekao, ali novinari su odmah preveli: „crvene zone“.

Država i dalje obećava pomoć djelatnostima koje su postradale. Uz ostale kategorije, Conte je sada i kućne pomoćnice i dadilje uvrstio u kategorije koje će moći dobiti do 600 eura (oko 4500 kuna) mjesečne potpore.

Među djelatnostima kojima država kani snažno pomoći naglasio je turizam „koji donosi 13-15 posto društvenoga brutoproizvoda“.

The colors of the Italian flag are projected onto the Palazzo Senatorio building on Capitoline Hill (Campidoglio) in Rome, on April 26, 2020 during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
AFP
Rim

Talijanska vlada se ne kani zadržati na tome. Po Conteovim riječima, Italija „mora postaviti temelje za ponovno pokretanje nacije“, te iskoristiti ovu teško krizu „za odbacivanje onoga što ne valja, pa i decenijima“.

Popuštanje restrikcija predviđeno je u razdobljima od po dva tjedna.

U prvom razdoblju, od 4 do 18 svibnja, unutar talijanskih oblasti vrijede ista ograničenja kretanja kao i dosad, osim što se dodaje pravo posjeta članovima obitelji, ali s maskama i bez okupljanja („no party“).

I dalje je zabranjen odlazak u druge oblasti, osim zbog neizostavnih i neodgodivih radnih ili zdravstvenih razloga.

U svakom slučaju bit će (napokon) dopušten povratak u prebivalište.

Svaka osoba s respiratornom zarazom i temperaturom od najmanje 37,5 stupnjeva mora ostati u kući i obavijestiti svoga temeljnog liječnika. Dopušta se izlazak u javne parkove i na igrališta, ali uz ograničenja distance na dva metra, korištenje maski, bez okupljanja.

Registriranim sportašima odobren je pojedinačan trening u zatvorenome.

Još nije dopušteno pribivanje vjernika bogoslužju. Popušta se ograničenje samo za sprovode, ali najviše do 15 srodnika, s razmakom, po mogućnosti na otvorenome. O daljnjem popuštanju država pregovara s vjerskim zajednicama, kojima vlada zahvaljuje na razumijevanju.

TOPSHOT - Grass grows between the road's cobblestones as a woman jogs past the equestrian statue of Giuseppe Garibaldi on April 26, 2020 at the Gianicolo terrace overlooking Rome, during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
AFP
Među pločama na rimskim ulicama izrasla je - trava

Restorani, pečenjarnice i slične djelatnosti i dalje mogu dostavljati hranu, a od 4 svibnja bit će dopušteno i preuzimanje hrane, ali jedan po jedan, uz čekanje u redu s dva metra razmaka. Preuzeta hrana ne smije biti konzumirana pred objektom ni na otvorenome, nego samo doma ili na radnome mjestu, bez okupljanja.

Kao što je najavljeno, od ponedjeljka za sedam dana ponovo počinje rad u industriji i na gradilištima, te u trgovini na veliko koja opskrbljuje te djelatnosti. Treba rigorozno poštivati protokol sigurnosti na radnome mjestu, usvojen u petak. Također i protokol za javni i privatan prijevoz na posao, usvojen 20 ožujka.

Od 18 svibnja otvara se maloprodajna trgovina. Istodobno se otvaraju muzeji, izložbe, biblioteke, a mogu započeti i treninzi kolektivnih sportova.

Od 1 lipnja pak se otvaraju kafići, restorani, frizeri i ine radnje za brigu o osobi, pa teretane i slično.

Ni tada još djeca neće ni u škole ni u vrtiće, nego tek u rujnu. Državni ispiti, ponajprije matura, bit će osigurani u osobnom kontaktu ispitanika i ispitivača. Kako? Nije precizirano.

Još nije odlučeno ni kada će ponovo krenuti prekinuta sportska prvenstva. „Kao zaljubljenik u nogomet jedva to čekam, ali važno je da se naši ljubimci ne zaraze“, koketirao je Conte s pučanstvom.

An Italian Policeman wearing a face mask with the Coats of Arms of the Italian State Police (C), and another carrying a firearm patrol at the limit between Rome in Italy and St. Peter's Square in The Vatican on April 26, 2020, during the lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:26