NAPETI ODNOSI

Italija uputila pismo upozorenja Pfizeru zbog kašnjenja s cjepivom: Imate tjedan dana za odgovor

Ako Pfizer ne ispuni ugovorne obveze, ta bi tvrtka mogla biti optužena za kršenje ugovora koji je potpisala s Europskom unijom
 THOMAS KIENZLE/AFP

Talijanska vlada u ponedjeljak je uputila pismo kompaniji Pfizer u kojem poziva tu farmaceutsku tvrtku da poštuje svoje ugovorne obveze oko isporuke cjepiva protiv covida-19, rekao je vladin posebni povjerenik.

Europska unija u napetim je odnosima s tim američkim proizvođačem cjepiva nakon što je Pfizer prošli tjedan objavio da će doći do privremenog usporavanja opskrbe.

"Ured glavnog državnog odvjetnika poslao je Pfizeru službenu obavijest da se treba uskladiti sa svojim ugovornim obvezama glede neuspjeha da isporuči doze cjepiva", rekao je u priopćenju posebni povjerenik.

Pfizer je ranije objavio da će nadoknaditi zaostatak u opskrbi izmjenama proizvodnog procesa koje će ojačati proizvodnju.

Talijanski posebni povjerenik u nadolazećim satima analizirat će koje daljnje akcije poduzeti na nacionalnoj i europskoj razini.

Ako Pfizer ne ispuni ugovorne obveze, ta bi tvrtka mogla biti optužena za kršenje ugovora koji je potpisala s EU-om, rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom.

Kompanija će dobiti nekoliko dana da odgovori, najviše tjedan dana, dodao je taj izvor.

Proizvođač cjepiva AstraZeneca također je objavio kašnjenje u opskrbi.

U subotu je talijanski premijer Giuseppe Conte rekao da kašnjenje predstavlja ozbiljno kršenje ugovornih obveza, dodajući da će Italija iskoristiti sva pravna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:52