PROGRESIVNI NAUK

Italija uvodi učenje o klimatskoj krizi u školski kurikulum

Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Dok se u Hrvatskoj ne mogu dogovoriti žele li u školama učiti o seksualnom odgoju i obrazovanju, u Italiji su već otišli toliko daleko da su uveli predmet koji ih uči o klimatskim promjenama.

Talijanski ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti u utorak je najavio da će od sljedeće školske godine učenici svih razreda učiti o klimatskoj krizi koja prijeti našem planetu i o obnovljivim izvorima energije koji trebaju zamijeniti fosilna goriva.

“Želim da Italija postane lider u borbi protiv klimatskih promjena. Postat ćemo prva zemlja koja je uvela održivi razvoj kao kamen temeljac našeg obrazovanja”, rekao je Fioramonti u ekskluzivnom razgovoru za Reuters.

Ekološki stručnjaci

Od rujna sljedeće godine svaka će škola biti obavezna godišnje posvetiti 33 sati, odnosno najmanje jedan školski sat tjedno, učenju o klimatskim promjenama.

I ostali predmeti, poput geografije, matematike i fizike, učit će se iz perspektive održivog razvoja. Ministarstvu će u sastavljanju kurikuluma pomoći ekološki stručnjaci, a profesori bi trebali krenuti na usavršavanje početkom siječnja. Neće svi učenici učiti o klimi na isti način, objasnio je ministar za New York Times.

Prvih nekoliko godina osnovne škole učit će o klimatskim promjenama kroz “model pričanja priča”. To znači da će povezivati okoliš s pričama koje dolaze iz različitih kultura. U višim razredima osnovne škole učit će sve više o tehničkim informacijama, a u srednjoj školi će biti spremni raspravljati o održivom razvoju kroz Agendu 2030 Ujedinjenih Naroda.

“Građanin 21. stoljeća treba biti održiv građanin”, ustvrdio je ministar obrazovanja.

Porez na plastiku i šećer

Fioramonti je inače član pokreta Pet zvjezdica koji je došao na udar konzervativaca kad je rekao da križevi trebaju biti uklonjeni iz učionica, a nije naišao ni na pozitivne kritike kad je predložio povećanje poreza na plastiku, šećer i avionske karte.

Inače, ova vijest talijanskog ministara došla je u isto vrijeme kad je 11 tisuća znanstvenika iz 153 zemlje svijeta ujedinjeno izjavilo da se nalazimo u klimatskoj krizi koja prijeti uništenju svijeta kakvog znamo te da, ako želimo osigurati održivu budućnost, moramo promijeniti način na koji živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2020 11:41