VAŽAN KORAK

Italija zadala snažan udarac ‘kulturi abortusa‘: Pilule protiv začeća će biti besplatne svim ženama

Cijene tih tableta variraju u Italiji, ali u svakom slučaju mogu biti ekonomsko opterećenje nekim kategorijama žena

Ilustracija

 Jakov Prkić/Cropix

Snažan udarac "kulturi abortusa" zadala je danas Italija posredstvom Talijanske agencije za lijekove (Aifa). Ta je Agencija odlučila, baš na Dan ženskog zdravlja, da pilule protiv začeća odsad budu besplatne za žene bilo koje dobi.

Problem s neželjenim začećima često proizlazi iz sebične nevoljkosti muškarca da koristi kondom, ali posljedice na svaki način snosi partnerica: bilo da dobije dijete za koje nije dobno, ekonomski, odnosno emotivno spremna, bilo da se odluči za iskustvo abortusa, traumatično fizički, a nerijetko i emotivno.

Kontraceptivna tableta također nije lišena svakog rizika, ali njezine eventualne neželjene nuspojave, osobito nakon mnogih desetljeća usavršavanja, po ženu su neusporedivo manje od rizika skopčanih s neželjenom trudnoćom.

Cijene tih tableta variraju u Italiji, ali u svakom slučaju mogu biti ekonomsko opterećenje nekim kategorijama žena, onima bez primanja, odnosno s primanjima niskima u usporedbi s neizbježnim troškovima. Aifa je tako, napokon, nakon više godina zahtijevanja i premišljanja, učinila važan korak u oslobađanju žena u Italiji.

O toj odluci javnost je izvijestila Giovanna Scroccaro, predsjednica agencije, u intervjuu za Quotidiano Sanità. Ona procjenjuje da će država za besplatne tablete protiv začeća plaćati godišnje oko 140 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17